Geld & Carrière

Zoveel zakgeld geven ouders gemiddeld aan hun kinderen per leeftijdsgroep

zoveel-zakgeld-kinderen-per-leeftijdsgroep
(Foto: Freepik)

Leren omgaan met geld is een essentieel onderdeel van opvoeding. Het geven van zakgeld en kleedgeld aan kinderen is niet alleen een manier om ze te leren omgaan met geld, maar ook een fundament voor financiële verantwoordelijkheid later.

Kinderen leren onder andere dat geld niet onuitputtelijk is en dat je keuzes moet maken. Maar hoe pak je het aan? Hoeveel geef je aan een kind per week of maand, in welke leeftijdsgroep? We zetten de gemiddelde bedragen voor je op een rij.

Richtlijnen voor zakgeld en kleedgeld

Om kinderen de waarde van geld bij te brengen, zijn er enkele handige richtlijnen die ouders kunnen volgen. Het vaststellen van een vast tijdstip en bedrag, samen met duidelijke regels over wat een kind wel en niet zelf van het zak- of kleedgeld moet betalen, dat is waar het om gaat. Zakgeld is geen beloning en zeker geen straf, maar vooral een leermiddel.

Het vastleggen van de afspraken op papier, bijvoorbeeld in een ‘zakgeldcontract’, waarin alle details staan over het bedrag, betaaldata en verantwoordelijkheden, is een praktische aanpak die duidelijkheid biedt voor zowel ouders als kinderen.

zoveel-zakgeld-kinderen-per-leeftijdsgroep

Op welke leeftijd beginnen met zakgeld?

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting), het onafhankelijke kennis- en adviescentrum voor financiën meldt dat vaak 6 jaar een geschikte leeftijd om met zakgeld te starten. De meeste kinderen kunnen dan de verschillende munten en biljetten herkennen.

Maar let op, elk kind is natuurlijk weer anders. Sommigen tonen eerder interesse in geld, terwijl anderen er misschien wat later klaar voor zijn. Het is dan ook goed om bij de individuele behoeften van het kind aan te sluiten.

Hoeveel zakgeld geef je wekelijks of maandelijks?

Het bedrag dat ouders aan zakgeld geven, is afhankelijk van verschillende factoren. Op de eerste plaats natuurlijk het beschikbare budget en op de tweede plaats de uitgaven waar je het kind verantwoordelijk voor stelt.

Enkele euro’s per week kunnen voldoende zijn voor kleine uitgaven zoals snoep en klein speelgoed en zelfs om te leren kleine bedragjes te sparen.De gemiddelde zakgeld bedragen variëren per leeftijdsgroep.

Op de basisschool varieert het bedrag wekelijks tussen de € 1,20 en € 4,70, terwijl middelbare scholieren maandelijks tussen de € 17 en € 30 ontvangen, afhankelijk van hun leeftijd. Check voor een complete tabel met gemiddelde bedragen per jaar van 6 tot en met 18 jaar, dit artikel van het Nibud over zak- en kleedgeld.

zoveel-zakgeld-kinderen-per-leeftijdsgroep
(Foto: Freepik)

Wanneer begin je met kleedgeld geven?

Over het algemeen voelen kinderen vanaf 12 of 13 jaar zich al verantwoordelijk voor hun kledingbudget. Rond het begin van de middelbare schoolperiode dus.

Maak duidelijke afspraken rondom kleedgeld om discussies en dilemma’s te voorkomen. Vooraf afspreken en vastleggen hoe het bedrag wordt gegeven, wat ervan gekocht moet worden en hoe om te gaan met verlies of beschadiging van kleding, biedt duidelijkheid en structuur. Het doel blijft om verstandig met geld om te leren gaan.

Hoeveel kleedgeld geef je?

Voor kleedgeld geldt eveneens dat het bedrag afhankelijk is van het beschikbare budget van ouders en de verantwoordelijkheden van het kind. Statistieken van het Nibud laten zien dat alle kleding vanaf 12 jaar gemiddeld € 47 per maand voor jongens en € 54 voor meisjes kost. In de praktijk betalen kinderen vaak niet alles van dit bedrag, bijvoorbeeld geen sport- of badkleding.