Health

Zoveel stijgt jouw zorgpremie in 2024

zoveel-stijgt-zorgpremie-2024
(Foto: Freepik)

Sinds de invoering van het huidige systeem van zorgverzekering in 2006 is de zorgpremie elk jaar gestegen. Ook dit jaar moeten we er weer aan geloven: de zorgpremie gaat stevig omhoog. Wat ga je vanaf 1 januari 2024 betalen meer betalen voor je zorgverzekering? En hoe zit het eigenlijk met het eigen risico en de zorgtoeslag? We zetten alles wat je moet weten over de zorgpremie in 2024 overzichtelijk voor je op een rij.

The only way is up? Wel wat de zorgpremie betreft

Sinds de invoering van ons huidige zorgsysteem in 2006 is de zorgpremie in totaal met meer dan 75% procent gestegen. Gaan we ooit een premiedaling meemaken? Komend jaar in ieder geval niet, want de premies gaan wederom omhoog. De verwachting is dat de zorgpremie zo’n € 12 per persoon per maand omhoog zal gaan. Daarmee komt de premie per maand per persoon op een kleine € 150,- uit: om precies te zijn gemiddeld op € 149,33 per maand. De nominale jaarpremie (dat is de jaarpremie die de zorgverzekeraars schatten minimaal nodig te hebben) komt uit op € 1.792.

De hierboven genoemde bedrag zijn schattingen op basis van de Miljoenennota en op de zorgpremie van zorgverzekeraar DSW. Deze verzekeraar kwam traditiegetrouw als eerste met de premie voor het komend jaar. Hou de datum van 12 november in de gaten: voor die tijd moeten alle andere zorgverzekeraars hun premie bekend maken. Vanaf 12 november kun je dus alle premies vergelijken en eventueel overstappen naar een andere zorgverzekeraar.zoveel-stijgt-zorgpremie-2024

Wat gebeurt er met het eigen risico?

Het eigen risico verandert komend jaar niet. Het blijft dus € 385 per persoon en dat is het al sinds 2018. Er zijn wel plannen voor een verhoging, maar het is nog lang niet zeker wanneer dit gaat gebeuren en om welke bedragen het gaat. Het is wel zo dat oorspronkelijk het eigen risico zou meestijgen met de stijging van de zorgkosten. Dat is echter bevroren in 2018, anders zouden we nu waarschijnlijk met een eigen risico van zo’n € 500 zitten.

Stijgt de zorgtoeslag mee met de premiestijging?

Nee, de zorgtoeslag stijgt niet mee met de premiestijging. Integendeel zelfs, de zorgtoeslag gaat omlaag. De maximale zorgtoeslag gaat per 1 januari 2024 namelijk van € 154 naar € 127 per maand. In 2023 was de zorgtoeslag wel verhoogd, om het verlies van koopkracht, onder andere door de toen hoge inflatie te dempen.

Dit zorgt er dus voor dat er een nog groter gat ontstaat voor de minder bedeelden. Zo ontvangen zij dus niet alleen € 27,- minder toeslag, maar gaan zij ook gemiddeld € 12,- meer betalen. Dit levert dus een gat van € 39,- op waar dus weer in andere – al vrijwel lege – potjes op bespaard moet worden.

zoveel-stijgt-zorgpremie-2024

Waarom stijgen de zorgpremies?

De voornaamste oorzaak van de premiestijging is de explosieve toename van zorguitgaven. In de komende vijf jaar stijgen deze uitgaven met 3,5 procent per jaar. Dat klinkt alarmerend, en dat is het eigenlijk ook wel. Want het tempo waarmee onze zorgkosten de pan uit rijzen staat niet in verhouding tot de bescheiden economische groei in Nederland van slechts 1,2 procent per jaar.

De zorguitgaven stijgen onder andere door het groeiende aantal mensen met chronische gezondheidsproblemen. Nederland vergrijst, en dit betekent niet alleen dat we langer leven, maar ook dat we meer zorg nodig hebben naarmate we ouder worden. De groeiende zorgvraag heeft echter ook gevolgen voor de beroepsbevolking in de zorgsector. Simpeler gezegd, er is meer medisch personeel nodig, van artsen tot verpleegkundigen en ondersteunend personeel, en ook dat kost veel geld.