Geld & Carrière

Financiële malaise zet voort: zoveel stijgt jouw huur in 2024

zoveel-stijgt-huur-2024
(Foto: Freepik)

2023 loopt op zijn einde en het komende jaar gaat er weer veel veranderen op financieel gebied. De huurprijs bijvoorbeeld, een onderwerp dat iedereen met een huurwoning aangaat: en dat zijn miljoenen Nederlanders. We hebben alle essentiële informatie voor je verzameld over de aankomende huurverhoging. Lees snel verder om erachter te komen hoe jouw huur in 2024 kan veranderen en wat daarnaast de huurtoeslag gaat doen.

Verwachte huurstijging bekend; definitieve volgt december

Demissionair minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge informeerde op 26 september de Tweede Kamer dat de kans is groot dat de huur in 2024 omhoog gaat. Huur je een sociale huurwoning, hou dan rekening met een stijging van 5,8 procent. Huur je in de vrije sector, dan moet je rekenen op een stijging van ongeveer 4,9 procent.

Let op, deze percentages zijn nog niet definitief. De definitieve cijfers komen in december 2023. De maximale huurstijging berekent het ministerie namelijk op basis van loonstijgingen, inflatie en de consumentenprijsindex (geeft de prijsontwikkeling weer van goederen en diensten die alle huishoudens in Nederland samen kopen). Deze gegevens stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) pas later dit jaar vast. zoveel-stijgt-huur-2024

Hoe ging het in 2023?

In 2023 zagen we een gematigde stijging van de huurprijzen, met een gemiddelde toename van slechts 2% ten opzichte van het voorgaande jaar, 2022. Wat opvallend is, is dat deze stijging aanzienlijk lager ligt dan de forse inflatie van 10% die we in 2022 hebben meegemaakt.

Een interessante statistiek is dat de huurprijzen voor woningen bij wooncorporaties in juli 2023 slechts met een minieme 0,1% zijn gestegen. Dit valt deels te verklaren door het feit dat de huren voor ongeveer 600.000 huurders met een lager inkomen zijn verlaagd tot een vast bedrag van € 575 per maand. Dit heeft ongetwijfeld geholpen om de lasten voor deze huurders te verlichten en de algehele huurstijging onder controle te houden.

Huurverhoging, hoe werkt dat eigenlijk?

De huur verhogen mag niet zomaar en sinds 1 mei 2021 gelden er strenge regels. Zo heeft de overheid een maximum ingesteld: voor 2023 was dat 4,1% en het percentage voor 2024 wordt eind dit jaar bekend. Daarnaast mag een verhuurder niet de huur alsnog met een omweg extra verhogen, bijvoorbeeld door je een nieuw huurcontract aan te bieden, met een hogere kale huur voor jouw huurwoning.

Ook mag de verhuurder je niet de huur opzeggen, wanneer je niet instemt met de nieuwe, hogere huur. Een gedetailleerde uitleg, met voorbeelden kun je nalezen op de site van de rijksoverheid.

zoveel-stijgt-huur-2024

Niet alleen de huur, maar ook de huurtoeslag gaat omhoog

Misschien vraag je je af of je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Om hierachter te komen, moet je checken of je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Voor een inschatting van jouw persoonlijke situatie kun je een proefberekening maken. Dit zijn de belangrijkste basisvoorwaarden op dit moment:

  • Je bent ouder dan 18 jaar.
  • Je huurprijs is maximaal 808,06 euro.
  • Je huurt zelfstandige woonruimte.
  • Je inkomen is niet hoger dan het toetsingsinkomen.
  • Je eigen vermogen is niet hoger dan € 33.748, of samen met je toeslagpartner € 67.496.

Het goed nieuws is dat in 204 de huurtoeslag wordt verhoogd met een bedrag tussen de 30 en 50 euro. Hiervan profiteren ongeveer 1,5 miljoen huurders in Nederland. Het is zeker de moeite waard om te controleren of je in aanmerking komt voor huurtoeslag en zo nodig een aanvraag in te dienen. Het kan een welkome financiële ondersteuning zijn in tijden van stijgende prijzen.