Geld & Carrière

Kinderwens? Zoveel spaargeld moet je hebben als je aan kinderen wil beginnen

zoveel-spaargeld-kinderen-hebben
(Foto: Freepik)

Misschien denken jij en je partner serieus na over een baby? In gedachten probeer je je voor te stellen hoe het zal zijn, zo’n grote verandering in jullie leven. En waarschijnlijk denk je ook na over de kosten.

Wat zijn de financiële ins en outs van het ouderschap? En hoeveel moet je eigenlijk opzij zetten als je een kinderwens hebt? We nemen een duik in de cijfers en laten je zien waar je rekening mee moet houden.

Wat kost een kind per maand?

Alle cijfers in dit artikel komen van het CBS, het Nibud en van 24baby.nl. Eerst wat algemene cijfers: het CBS berekende dat een gemiddeld gezin met twee ouders ongeveer 15% van hun totale besteedbaar inkomen uitgeeft aan hun eerste kind.

Heb je meer kinderen? Dan worden de kosten per kind meestal lager. Bij twee kinderen is dat 25%, bij drie kinderen 29%, en bij vier kinderen 35%. Dit zijn gemiddelden, dus jouw situatie kan anders zijn. Maar het geeft wel een indicatie van waar je ongeveer aan kunt denken.

Elke maand brengt een baby extra uitgaven met zich mee. Hou rekening houden met ongeveer € 281,50 aan bijkomende kosten. Denk hierbij aan hoger water- en energieverbruik, kinderopvang, kleding, luiers, en flesvoeding.

zoveel spaargeld kinderen hebben flesje
(Foto: Freepik)

Eenmalige kosten voor de geboorte en de babyuitzet

Laten we beginnen met de kosten waar je mee te maken krijgt voor de baby er is. Tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode geef je al snel zo’n € 1.000 uit. Denk aan ziekenhuisbevalling, zwangerschapskleding, een kraampakket, kraamzorg en geboortekaartjes. Het is een investering in een vlotte start voor jou en je baby.

Voordat de kleine spruit arriveert, zal je ook moeten investeren in de babyuitzet. Gemiddeld genomen kost dit zo’n € 747. Van kleding tot verzorgingsproducten en meubeltjes voor de babykamer. Je kunt de kosten drukken door tweedehands te kopen.

Tweedehands kan net zo goed zijn en bespaart je een hoop centen. Gratis spullen voor je baby scoren bij vrienden of via ruilplatforms kan ook een slimme zet zijn. Daarnaast zijn er nog wat extraatjes waar je rekening mee moet houden. Denk aan een box, buggy, kinderstoel, autostoeltje, kinderwagen, en allerlei accessoires. Deze kosten kunnen oplopen tot zo’n € 1.240,50.

zoveel spaargeld kinderen hebben baby
(Foto: Freepik)

Rekenvoorbeeld

Stel dat je alle bovengenoemde kosten van tevoren bij elkaar wilt sparen, zodat je zonder geldzorgen van jullie eerste jaar met de baby kunt genieten.

Laten we ervan uitgaan dat je geld apart wilt zetten voor de maandelijkse kosten voor 1 jaar: dat is dus 12 keer € 281,50 = € 3.378. Tel daar de andere hiervoor genoemde bedragen bij op en dan kom je uit op 6.365,50.

Kinderopvang

Blijven jij en je partner werken? Dan kun je een beroep doen op kinderopvang. De kosten hiervoor variëren. Gelukkig kan je via kinderopvangtoeslag een groot deel van deze kosten terugkrijgen.

De uiteindelijke kosten hangen af van verschillende factoren, zoals het aantal uren dat je kindje naar de opvang gaat. Bereken dus goed hoeveel toeslag je kunt krijgen.

zoveel-spaargeld-kinderen-hebben
(Foto: Freepik)

Minder inkomen

Naast de stijgende kosten is het goed om te beseffen dat je inkomen waarschijnlijk ook wat zal dalen. Jij en/of je partner gaat mogelijk minder werken. Dit betekent weliswaar lagere inkomsten, maar het kan ook voordelen hebben.

Minder werken betekent vaak ook minder kosten voor kinderopvang en mogelijk een belastingvoordeel. Al met al is het verstandig om niet alleen te dagdromen over schattige babykleertjes, maar ook realistisch te kijken naar de financiële kant van het ouderschap.

Door bewust om te gaan met kosten en misschien hier en daar tweedehands te scoren, kan je de impact op je portemonnee beperken. De lach van een baby is onbetaalbaar, maar een goede financiële planning maakt het ouderschap net wat relaxter.