zolder upgraden tips
Living

Met deze 4 tips geef je jouw zolder een upgrade

Is het de hoogste tijd om jouw zolder te upgraden? Dan is dit een mooi moment om wat inspiratie op te doen. Wij hebben een aantal handige tips & tricks voor je op een rijtje gezet waarmee je jouw zolder gemakkelijk om kunt toveren naar een heerlijke woonruimte.

Een ruimte vol met kansen

De zolder is een unieke ruimte. Dit kenmerkt zich vaak door ongebruikelijke hoeken en schuine wanden. Maar een echte klusser ziet in deze unieke eigenschappen juist mooie kansen. Pak je het goed aan, dan heb je mega veel profijt van deze ruimte. Zonder al teveel moeite kun je er een magische ruimte van maken.

Om je een beetje op weg te helpen hebben we 4 slimme tips & tricks voor je op een rijtje gezet. Als je deze tips toepast krijgt die stoffige zolderkamer een volledig nieuwe look. Dat is pure winst!

zolder-velux-dakramen-upgrade

1. Ga voor maximaal daglicht en ventilatie

Misschien is jouw zomer wel erg donker. Of in elk geval, niet licht genoeg in jouw ogen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat, wanneer je voldoende daglicht hebt, je veel gelukkiger bent en ook nog eens een stuk productiever. Een goede reden om hier mee aan de slag te gaan.

De algemene richtlijn voor de perfecte daglicht en ventilatie:

  • Bereken hoeveel vierkante meter de ruimte van jouw zolder heeft.
  • Zorg dat 20% hiervan terugkomt als oppervlakte in jouw dakramen.

Met andere woorden: is jouw vloeroppervlak 50m2, zorg dan dat je 10m2 aan dakraam-oppervlak hebt. Met een VELUX dakraam zorg je ook nog eens voor maximale ventilatie, omdat deze standaard voorzien zijn van een ventilatierooster. Zo ben je verzekerd van het beste woonklimaat.

2. Neem een airco of een goedkope buitenzonwering op jouw dakramen

Heb je veel VELUX dakramen op zolder? Koop dan een handmatig bediende buitenzonwering van VELUX. Deze koop je al voor een paar tientjes en zorgen ervoor dat de warmte van de zon jouw ruimte niet bereikt. De zon wordt namelijk tegengehouden voordat de stralen het glasoppervlak bereiken.

Nog beter? Neem een airco. Dan kun je altijd de dakramen open zetten, en alsnog genieten van een koele ruimte wanneer jij daar zin in hebt.

velux-dakraam-zolder

3. Isoleer jouw zolder opnieuw voor de beste isolatie

Waar je in de winter misschien wel wilt genieten van een wat koelere ruimte – met bijvoorbeeld een buitenzonwering, wil je in de winter juist genieten van optimale isolatie. Waarbij de warmte niet ontsnapt door een slecht geisoleerd dak.

Zonde immers van alle stookkosten. Is jouw dak dan ook slecht geïsoleerd? Het is altijd een goed idee om deze opnieuw te isoleren, met extra isolatiemateriaal, rachels en plaatmateriaal. Voor enkele honderden euro’s is dit gefixt, en als je zelf een beetje handig bent, dan breng je dit zelf zo aan.

De waarde van je huis stijgt, en jij zit er ’s winters ook warmpjes bij zonder een torenhoge energierekening!

4. Gebruik het knieschot

Je kent het wel, een knieschot dat een hoop ruimte wegneemt. Je ziet het bijna overal bij hellende dakramen, dat gelijk met de muur wordt aangebracht. Deze ruimte wordt vaak niet benut. Terwijl je met wat aanpassingen optimaal gebruik kunt maken van deze ruimte.

Hoe fijn is het als jij hier bijvoorbeeld jouw schoenen kunt wegwerken? Of kleren? Dat bespaart misschien wel een kast aan ruimte uit op de rest van de zolder, en ziet er ook nog eens fancy uit.

Conclusie?

Jouw zolder hoeft echt niet donker, slecht geventileerd of stoffig te zijn.
Met wat kleine aanpassingen zorg je ervoor dat je optimaal kunt genieten van deze ruimte. Want met een paar dakramen en goede isolatie zorg je ervoor dat je juist heerlijk kunt werken, of kun je hier de perfecte kinderkamer van ma