Hier moet je op letten bij afsluiten van een zakelijke lening in 2023

Heb jij een eigen bedrijf en ben je op zoek naar een zakelijke lening? De rente is enorm gestegen, dus misschien vraag je jezelf af of dat nu wel verstandig is. Je wilt je onderneming laten groeien maar niet tegen ongunstige tarieven en voorwaarden. Maar bereid je het goed voor en heb je een verantwoord doel, dan is een zakelijke lening zeker wel te doen. Dit is waar je op moet letten bij het afsluiten van een zakelijke lening in 2023.
Zakelijke lening afsluiten moet verantwoord zijn
Een zakelijke lening kun je om verschillende redenen afsluiten. Investeren om meer groei te realiseren bijvoorbeeld. Of misschien wil je jouw bedrijfspand verbouwen of nieuwe ICT-apparatuur kopen. Het kan ook zijn om een flinke belastingaanslag te betalen.
Wat ook je doel is, jij weet als bedrijfseigenaar het beste of het te verantwoorden is. Oftewel; stel jezelf kritisch de vragen: is het noodzakelijk, hoeveel heb ik precies nodig en kan ik het terugbetalen?
1. Denk aan de hogere rente
Jarenlang was de rente bijna nul, maar de laatste tijd is de rente fors gestegen. Dat heeft natuurlijk impact, want de rente is een essentieel onderdeel van elke lening. De Nederlandse Bank meldde rekening te houden met een nog verder stijgende rente. De rente is voor bedrijven overigens wel altijd lager dan voor particulieren.
2. Onverwachte effecten van inflatie
Bij inflatie denk je in eerste instantie waarschijnlijk aan prijsstijgingen. Maar voor de zakelijke lener heeft inflatie een positief effect: je leenkosten nemen namelijk relatief af. Zo leg je een rentepercentage vast als je de lening aangaat. Stijgt de rente daarna verder, dan heeft jouw krediet daar geen last van. Bovendien kun je bij inflatie ook zelf je prijzen verhogen. Je omzet stijgt en je krediet wordt dan relatief kleiner.
3. Beter een lening of krediet afsluiten?
De termen lening en krediet lopen wel eens door elkaar. Toch is er een groot verschil: een lening is een bedrag dat je in één keer ontvangt. Een krediet is een bedrag dat voor je klaar staat en waarvan je steeds een deel kunt opnemen. Je kunt het natuurlijk ook in één keer opnemen. Vaak noemen we het een doorlopend krediet. Welke vorm van financiering past het beste bij jou?
Bereid je financieringsaanvraag goed voor
Het klinkt wellicht als een open deur, maar bereid je aanvraag goed voor. Welke soort financiering past het beste bij jou en je bedrijf? Daarnaast is het sterk aan te raden verschillende aanbieders te vergelijken. Heb je een offerte, check dan het liefst ook de ‘kleine lettertjes’ en zorg dat je minimaal weet hoeveel rente je betaalt, wat de looptijd is en of je tussentijds boetevrij kunt aflossen.