
Je kent hoogstwaarschijnlijk de dansende robothond van Boston Dynamics. Maar Spot, zoals de viervoetige robot heet, is al een tijdje niet meer de enige hond in robotland. Ook Xiaomi heeft inmiddels een robothond geïntroduceerd, die overigens wel erg veel lijkt op Spot. Dit is wat je over de Xiaomi CyberDog moet weten.
Xiaomi CyberDog als huisdier
Waar Boston Dynamics’ Spot is ontwikkeld om afgelegen en gevaarlijke gebieden te verkennen, wordt Xiaomi CyberDog neergezet als een soort huisdier. De robot hond zou dierenliefhebbers een frisse nieuwe belevenis moeten bieden.
In de promotievideo voor het beestje, laat Xiaomi weten dat het elektronische huisdier in staat zou zijn om zijn baasje te begrijpen en zelfs voor je zou kunnen performen. Dankzij een interactieve AI camera is de robothond in staat je te herkennen en bij je te blijven lopen als je hem “uitlaat”.
Nvidia module en een hele hoop cores
Xiaomi Cyberdog draait op een Nvidia Jetson Xavier NX-module en zou volgens het Chinese bedrijf sterk en lenig genoeg zijn om een achterwaartse salto kunnen maken. Om vooruit te komen heeft Xiaomi 12 groepen high-performance servomotoren ingezet. Daarbij zou een enkele actuator goed zijn voor 9Nm aan torque.
Als je met het beest aan de wandel gaat, kun je rekenen op een snelheid van maximaal 3,2 meter per seconde. Dat komt neer op zo’n 11,5 kilometer per uur. Ter vergelijking, het gemiddelde wandeltempo van een volwassene is 4 à 5 km per uur.
Verdere specificaties zijn onder andere een Volta-gpu met 384 CUDA-cores, zes Nvidia Caramel-cpu-cores en 48 Tensor-cores. Om diepte te kunnen zien en dus niet tegen dingen op te lopen, is Xiaomi CyberDog ook uitgerust met een Intel RealSense D450-module.
CyberDog zelf programmeren
Interessant aan de robothond is dat je niet vast zit aan de functionaliteit waar hij mee geleverd wordt. De software waar hij op draait is namelijk open source en als je er zin in hebt kun je van alles erbij ontwikkelen. Hiervoor moet je bij GitHub zijn.
Prijzig huisdier
De bedoeling is dat Xiaomi zo’n duizend exemplaren van de hond gaat verkopen. Het beestje is wel een stuk duurder dan je gemiddelde huisdier. Xiaomi CyberDog komt namelijk met een prijskaartje van zo’n 1600 euro. Het is nog onbekend of het bedrijf na de eerste 1000 CyberDogs er nog meer gaat produceren.
Mensen als robot?
Over de jaren heen hebben we steeds meer intelligente tech, zoals robots, op de markt zien verschijnen. Ook Elon Musk is ermee bezig en onthulde vorig jaar zijn “Tesla Bot” om taken voor ons uit te voeren.
Als het echter aan de man ligt, versmelten we zelf met de robots. Neuralink, één van de bedrijven van de miljardair, is al een tijdje bezig met het proberen over te zetten van het menselijk bewustzijn in een machine.