workation zweden natuur
Foto: Visit Zweden
Geld & Carrière

Workation: werken vanuit natuur is de nieuwste trend in Zweden

De laatste jaren zijn we bijna allemaal gewend geraakt aan (deels) thuiswerken. Maar waarom zou je dat niet doen op een mooie en inspirerende plek? In Zweden bedachten ze daarom de volgende trend: warkation. Werken in de natuur. En dat blijkt veel voordelen te hebben.

Workation in Zweden

Thuiswerken is nog steeds de norm. Waarom zou je dat in een saaie omgeving doen? Het is zo belangrijk om geïnspireerd te worden door de plek waar je bent. Bijvoorbeeld midden in de natuur. Zo combineer je jouw werk met vakantie. In Zweden hebben ze hier een naam voor: workation.

Het is een steeds groter wordende trend in Zweden. De suffe thuisomgeving of het kantoor vervangen voor een mooie spot in de natuur. Zowel goed voor de inspanning als de ontspanning. Uit een onderzoek van het Zweedse Karolinska blijkt dat deze filosofie echt bewijzen voordelen heeft. Vooral de mentale gezondheid gaat er flink van vooruit.

workation zweden werken gezondheid
Foto: Visit Zweden

Voordelen van werken in de natuur

Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat werken vanuit de natuur flinke voordelen heeft op jouw mentale gezondheid. Voor twee weken werden vijf personen gevolgd terwijl ze eerst een week vanuit hun thuiskantoor werkten en daarna een week vanuit de natuur, net buiten de stad. De verschillen zijn heel erg bijzonder te noemen.

De deelnemers voelden zich tijdens de workation positiever, minder depressief, stabieler en gelukkiger. Na een week in de natuur vlakte de stress die zij hadden met bijna 50% af. Verbluffende resultaten als je het ons vraagt. Ook sliepen de deelnemers een stuk beter in de natuur.

Niels Persson van Visit Sweden ziet deze innovatie als een positief gevolg van de pandemie: “Het afgelopen jaar is flexibel werken in een stroomversnelling geraakt. We denken dat dit een reistrend is die perfect past bij de tijd waarin we nu leven. Perfect voor Zweden, een land met veel toegankelijke natuur. De combinatie van werk en natuur is positief voor het welzijn van thuiswerkers.”