Wordt je in de zon nou echt sneller dronken
Media

Wordt je in de zon nou echt sneller dronken?

Het mooie weer is in aantocht en de terrasjes lopen langzaamaan weer vol. En dus zul je ook dit jaar weer de opmerking horen dat je van drinken in de zon sneller dronken wordt. Maar is dat ook echt zo? Wij zochten het voor je uit!

Om meteen maar met de deur in huis te vallen. Het antwoord op die vraag is in principe nee. De zon zorgt er echt niet voor dat je genuttigde biertjes spontaan twee keer zo hard aankomen. Echter, er zit wel degelijke een ‘maar’ aan dit verhaal…

De verklaring

Er is wel degelijk bewijs dat mensen een versterkt effect van alcohol ervaren als ze in de zon hebben gezeten. Maar de nadruk ligt hier op het ‘ervaren’. Door de warmte zetten je bloedvaten uit, waardoor de alcohol in je bloed gemakkelijker de hersenen bereikt. Dit effect kan merkbaar zijn, maar het alcohol promillage in je bloed zal niet significant veranderen. Het effect van de alcohol is dus sneller merkbaar, maar de sterkte van het effect niet.

giphy

Een tweede verklaring zou kunnen zijn dat je lichaam door de warmte en het zweten sneller uitdroogt. Dit resulteer in dorst, waardoor je sneller de behoefte krijgen om meer te drinken. Het vochttekort kan ervoor zorgen dat je lichaam de genuttigde drank sneller opneemt, wat wederom resulteert in een versnelt effect. Maar ook hierbij geldt dat het promillage alcohol in je bloed niet hoger wordt dan normaal.

Dus zolang je in de zon zit en je simpelweg niet meer drinkt dan normaal, dan wordt je dus ook niet sneller dronken. Wat ons betreft goed nieuws, want zeg nou zelf… zo’n ijskoud biertje in de warme zon is soms gewoon het beste wat er is!

cheers