Woonverzekering afsluiten? Deze 5 misverstanden kunnen je financiële meevallers opleveren
-
Alfred Rietveld
- •
- Living
- •
- •

Woonverzekeringen: we hebben er vrijwel allemaal mee te maken. Verzekeringen rondom je woning kunnen vrij verwarrend zijn. Wat wordt eigenlijk gedekt door welke verzekering en welke dekkingen zijn essentieel?
Teveel of juist te weinig dekking kan je onnodig geld kosten. We helpen je op weg en zetten de vijf grootste misverstanden die je geld kunnen besparen voor je op een rij.
5: Glasschade niet standaard meeverzekerd in je woonverzekering?
Je denkt misschien al snel aan een aparte glasverzekering voor glasschade, maar dat hoeft niet. Bij een aantal verzekeraars is schade aan ramen van het huis standaard meeverzekerd onder opstalverzekering.
En niet alleen ramen, maar onder andere ook douchewanden. Dat is fijn, want de kosten van glasschade kunnen snel oplopen.

4: Beschadig je zelf je spullen, dan is dit niet verzekerd?
Een ongeluk zit in een klein hoekje, en soms betekent dat een dure vaas die sneuvelt of een kop koffie die over je laptop gaat. Vaak ga je ervan uit dat als je zelf iets beschadigt het niet gedekt is.
Maar toch bestaan er wel degelijk inboedelverzekeringen die wel schade door jezelf dekken. Die heten dan vaak ‘allrisk’ inboedelverzekeringen.

3: Valt een vloer onder je opstalverzekering of inboedelverzekering?
Het onderscheid tussen de inboedel- en opstalverzekering zorgt soms voor verwarring. Het belangrijkste verschil: de inboedelverzekering dekt spullen die verplaatsbaar zijn, terwijl de opstalverzekering voor de woning zelf, bijgebouwen en bevestigde zaken geldt, zoals buitenlampen, zonwering, zonnepanelen et cetera.
Over vloerbedekking bestaan daarom vaak misverstanden, vooral vanwege de variatie in typen. De belangrijkste vraag is: kun je de vloerbedekking verwijderen zonder schade?
Een voorbeeld: een losliggende laminaatvloer is onderdeel van de inboedel, als je deze zonder beschadiging kunt weghalen. Tegels of een vastgenagelde of houten vloer zijn over het algemeen onderdeel van de opstalverzekering, simpelweg omdat ze vast zitten.
Vastgelijmd of vastgespijkerd laminaat? Valt ook onder de opstalverzekering. Hoewel tapijt of vinyl vastgelijmd zijn, vallen die dan weer onder de inboedel.

2: Zonnepanelen apart verzekeren?
Dat hoeft meestal niet, bij de meeste maatschappijen vallen ze onder de opstalverzekering, zeker als ze goed vastzitten aan je woning. Het wordt pas anders als je zonnepanelen niet aan je huis vastzitten, maar bijvoorbeeld op de grond staan of liggen.
De dekking kan wel verschillen. Zo meldt de Consumentenbond dat onder andere Ohra en Nationale Nederlanden misgelopen stroomopbrengst bij schade dekken. Waaien bij een storm je panelen van het dak en veroorzaken ze schade bij anderen? Dat valt onder je aansprakelijkheidsverzekering.

1: Buitenshuis zijn je spullen niet verzekerd?
Niet al je inboedel blijft altijd binnen. Instrumenten zoals een muziekinstrument, een camera of laptop kunnen ook buiten de woning zijn. Sommige verzekeraars, bijvoorbeeld de ANWB, Aegon en HEMA bieden daartoe de aanvullende buitenshuis dekking.
Woonverzekeringen zijn complex, maar verdiep je jezelf er een beetje in, dan kan het je uiteindelijk behoorlijk financieel voordelen opleveren. Nieuwe verzekering afsluiten? Controleer dan altijd de specifieke polisvoorwaarden van je verzekeraar voor meer duidelijkheid. Zo ben je goed voorbereid en beschermd tegen onverwachte situaties.
