Winterjas heren kopen
Style

Zo koop je altijd de ideale winterjas voor heren

Vroeg donker, kou, mist en regen: de winter is volgens de kalender nog niet aangebroken maar het voelt alsof we er al middenin zitten. In ieder geval hebben we genoeg signalen dat het tijd wordt serieus naar onze wintergarderobe te kijken. Als eerste kijk je dan meestal naar je winterjas. Terecht natuurlijk, want een goede winterjas is niet minder dan essentieel. Een goede winterjas beschermt tegen de kou, maar de uitstraling is ook belangrijk: ook ’s winters wil je er als man graag stijlvol bijlopen. Met onze stijltips en inspiratie voor mannen gaat het kopen van een heren winterjas gaat je dat zeker lukken.

Winterjas heren kopen tips

 

Wat voor heren winterjassen zijn er?

Er zijn duizenden verschillende winterjassen, maar hoe verschillend ze ook zijn, meestal vallen winterjassen wel in één van de volgende vier types:

1. Manteljas 

Een type jas met een stijlvolle, of zelfs luxueuze uitstraling. Door de lengte past een jas van dit type perfect bij een pak of andere zakelijke of nette outfit. Daarnaast zijn ze ook praktisch: manteljassen beschermen je goed tegen de kou in de winter.

2. Parka

De parka is een jas waarvan de geschiedenis ver teruggaat. In de begintijd vooral een jas die in het leger gedragen werd, maar nu is deze jas al jaren breed populair. Ze zitten simpelweg lekker warm bij koud weer. De parka heeft standaard een capuchon die som net nep- of echt bont is afgewerkt.

3. Gewatteerde winterjas

Een jas die ook zeer goed beschermd tegen de kou is de gewatteerde jas. Een gewatteerde jas heeft vaak een casual of sportieve uitstraling. Een variant die je de laatste jaren steeds vaker ziet is het donsjack. De donsjas is lekker licht van gewicht en beschermt zeer goed tegen de kou. Vandaar dat je dit type jas veel ziet op wintersportbestemmingen.

4. Sportieve winterjas

Sportief is natuurlijk een breed begrip, hier vallen jassen onder die vooral functioneel zijn, zoals outdoorjassen en ski-jacks. Doorgaans waterdicht, met veel zakken waar je van alles in kwijt kunt. En natuurlijk een fijne, soepele pasvorm.

Waar moet je op letten bij het kopen van een winterjas?

De keuze in winterjassen is zo groot dat een heren winterjas kopen nog een hele uitdaging kan zijn. Zoveel merken, materialen, kleuren en uitvoeringen. Daarom is het handig het kopen van een winterjas voor te bereiden door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Waar ga je de jas voor gebruiken? Aan een jas die je dagelijks draagt stel je andere eisen dan een jas die je alleen gebruikt als je bijvoorbeeld op wintersport gaat of wanneer je buiten gaat sporten. Voor naar je werk wil je misschien een netter of chiquer model dan wanneer de jas puur voor vrijetijdsbesteding is bedoeld.
  • Welk model jas wil je? Dit hangt geheel af van je eigen smaak en voorkeur. Ga je voor chique, degelijk of sportief? Het is allemaal mogelijk. Maar let op, hoe mooi je een jas ook vindt, wees ook praktisch, want bij winterjassen is de functionaliteit, je warm houden dus, net even wat belangrijker dan bij de meeste andere kleding.
  • Welke kleur wil je? Ook dit is natuurlijk vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Bedenk wel dat zwarte, beige en blauwe jassen bijna alle mannen goed staan en makkelijk te combineren zijn met je andere kleding.
  • Welke praktische eigenschappen vind je belangrijk?
    Denk hierbij aan vragen als: moet de jas waterdicht zijn? Wil je wel of geen capuchon? Wil je knopen of een rits?

Heren winterjas kopen 2

Winterjas heren kopen van welk materiaal?

Vaak is het bij kleding goed om kritisch naar het materiaal te kijken, maar bij winterjassen geldt dit extra. De functie van een winterjas is op de eerste plaats natuurlijk om je warm te houden en wat dat betreft scoort een goed gewatteerde jas hoog.

Daarnaast zijn vertrouwde en duurzame materialen zoals wol en leer ook uitstekend. Synthetische materialen kunnen je ook goed warm houden, maar je loopt het risico dat je er flink van gaat zweten of dat je kleding klam aan gaat voelen. Veel synthetische stoffen voeren lichaamsvocht namelijk niet goed af, terwijl meer natuurlijke materialen dit wel doen.

Extra tips voor de maat en lengte van je winterjas

Het komt nogal eens voor dat mannen een winterjas kopen die later toch net iets te krap lijkt. Dat komt simpelweg doordat je onder een winterjas vaak meerdere lagen kleding draagt.

Hou er dus rekening mee: ga je in een T-shirt een winterjas passen en past deze dan precies, kies dan liever een maatje groter. Hetzelfde geldt voor online bestellen: met een maatje groter heb je meer kans dat de jas goed past.

Denk ook goed na over de lengte van de jas. Een kort jack of een langere herenjas is deels een kwestie van smaak, maar denk eraan dat een lange jas meestal beter beschermd tegen de kou. Een jas minimaal tot aan kruishoogte is perfect.

Tip voor het passen van een winterjas: ga je zitten of hurken en kruipt de jas dan omhoog zodat je een deels blote rug krijgt? Dan is de jas simpelweg te kort.

Extra tip: check deze tips voor de ideale winterjas en ga goed voorbereid het najaar in.

Heren winterjas kopen 3