
Zo waanzinnig rijk zijn de Windsors van het Britse koningshuis
Het Britse koningshuis stond de afgelopen weken op zijn zachtst gezegd volop in de belangstelling. Daarbij was de sprookjesachtige rijkdom van de Windsors vaak goed zichtbaar. Maar hoe zit het nu precies met het vermogen en de bezittingen van het Britse koningshuis? In dit artikel vertellen we je er alles over: zo waanzinnig rijk is het Britse koningshuis.
Britse koningshuis is schatrijk maar toch zuinig
Hoe rijk de Engelse koninklijke familie ook is, net als de Nederlandse koninklijke familie staan ze onder druk van de publieke opinie om zich niet al te patserig te gedragen. Ze houden dan ook graag een imago van zuinigheid in stand. Het is bijvoorbeeld bekend dat William en Kate meubels voor de slaapkamers van hun kinderen gewoon bij Ikea kochten.
De nieuwe koning Charles houdt volgens insiders niet van voedsel weggooien: overgebleven ingrediënten kunnen de volgende dag gewoon in een Shepherds pie belanden. Van de vorig jaar overleden prins Philip werd zelfs verteld dat hij 74 jaar op dezelfde schoenen liep. Hij liet er natuurlijk wel af en toe nieuwe zolen onder zetten.
Wat zijn de indrukwekkende bezittingen van de Windsors?
Het siert de Britse royals dat ze zo zuinig zijn, maar voor het geld hoeven ze het eigenlijk niet te doen. Om met de deur in huis te vallen: de totale waarde van alle bezittingen van het Britse koningshuis wordt door kenners geschat op 28 miljard euro. Om te beginnen zetten we de indrukwekkende bezittingen van het Engelse koningshuis op een rij:
1. Schilderijen en andere kunst
Enorm veel kunst, waaronder maar liefst 7.000 schilderijen. Daar zitten absolute topwerken bij van de écht grote namen zoals Leonardo Da Vinci, Rembrandt, Caravaggio en Vermeer.
2. Juwelen, goud en andere kostbaarheden
Naast de overbekende kroonjuwelen bezit het Engelse koningshuis onder andere een indrukwekkende verzameling Fabergé-snuisterijen. Waaronder vier van de legendarische Fabergé-eieren, waarvan er nog maar 60 op de hele wereld bestaan.
3. De Britse zeebodem en andere kroondomeinen
Van de genoemde 28 miljard maken de Britse kroondomeinen het grootste deel uit: zo’n 19 miljard. Tot de kroondomeinen behoort bijvoorbeeld absurd genoeg het overgrote deel van de Britse zeebodem. Een goudmijntje, alleen al gezien de afdracht uit inkomsten van olie- en gasvelden – en meer recent de windmolenparken – in het Britse deel van de Noordzee.
4. Paleizen van de Windsors
De Windsors bezitten 30 paleizen en kastelen. Het bekendste is Buckingham Palace, de Londense residentie van de koning. De zus van de koning, prinses Anne, heeft ook een eigen paleis in Londen: St. James Palace. Ook in Londen staat Kensington Palace, de officiële verblijfplaats van William en Kate.
De paleizen zijn bedoeld voor wanneer de leden van het koningshuis in functie zijn; het zijn officiële residenties of ‘werk paleizen’. Daarnaast bezitten de Windsors ook privé kastelen.
5. Kastelen en ander vastgoed
Het bekendste privé kasteel van de Windsors is Balmoral Castle. Dit kasteel in Schotland was de favoriete verblijfplaats van koningin Elizabeth. Daar bracht ze de laatste weken van haar leven door.
Dan is er nog Sandringham House in Norfolk. Hier verbleef koningin Elizabeth regelmatig in de wintermaanden. Naast de kastelen en paleizen vallen ook een aantal winkelcentra en industrieterreinen onder de zogenoemde Crown Estate.
6. Een indrukwekkend wagenpark
Het wagenpark van de Windsors is indrukwekkend, daar kan zelfs DJ Tiësto niet tegenop. Alleen al wijlen koningin Elizabeth bezat meerdere Land Rovers, Bentley’s, een Vauxhall Cresta en een Rolls-Royce Phantom. Koning Charles heeft in zijn privébezit twee Jaguars, een Bentley en een Aston-Martin. Dat is dus los van de 5 officiële staats auto’s waarin hij kan worden rondgereden.
7. Grootste verzameling postzegels ter wereld
Koning George V, koning George VI en koningin Elisabeth spaarden postzegels. In de loop der jaren groeide de koninklijke postzegelverzameling uit tot een waarde van 115 miljoen euro.
Wat zijn de opbrengsten van de kroondomeinen?
Natuurlijk kan de nieuwe koning Charles niet zomaar doen wat hij wil met de kroondomeinen. Daar heeft hij simpelweg niet het laatste woord over. Daarnaast gaat driekwart van de opbrengst van de kroondomeinen naar de Britse schatkist.
Het andere kwart is wel voor het koninklijk huis. Geen klein bedrag, vorig jaar bijvoorbeeld ging het om bijna 91 miljoen euro: een kwart van de totale opbrengst van 363 miljoen euro. Dat geld kunnen de Britse royals goed gebruiken. Veel bezittingen brengen wel veel kosten met zich mee: alleen al de beveiligingskosten voor het Britse koningshuis bedragen meer dan 100 miljoen euro per jaar.
Hoeveel geld heeft het Britse koningshuis?
Tot nu toe hadden we het over bezittingen, maar de leden van het Britse koningshuis hebben daarnaast natuurlijk ook nog wat geld op de bank staan. Het persoonlijke vermogen van de onlangs overleden koningin Elizabeth schatten kenners op tussen de 430 en 500 miljoen euro. Dit gaat vrijwel zeker allemaal grotendeels over naar de nieuwe koning Charles. Daarmee komt hij echter nog lang niet op de lijst van rijkste mannen ter wereld.
Voor de erfenis werd het privévermogen van Charles geschat op 100 miljoen pond. De andere leden van het koningshuis hoeven ook niet op een houtje te bijten: het totale vermogen van kroonprins William bijvoorbeeld, is nog hoger dan dat van zijn vader; schattingen van kenners komen rond de 1 miljard euro uit.