Health

Wim Hof Methode: geef je gezondheid de ultieme boost

wim hof methode

Tijd doorbrengen in ondraaglijk koude temperaturen om je gezondheid te verbeteren. Kan dat wel? Wim Hof a.k.a The Iceman heeft er zijn levenswerk van gemaakt, en met succes. Vandaag de dag hebben miljoenen mensen zijn methode overgenomen, die bestaat uit drie pijlers: ademwerk, koudetherapie en het nodige doorzettingsvermogen.

De Wim Hof methode is real

Als je actief bent op Instagram, heb je waarschijnlijk de hype voorbij zien komen waarbij mensen zwemmen in ijskoud water. Combineer dit met bepaalde ademhalingstechnieken en je hebt de Wim Hof Methode. Het klinkt echter simpeler dan het is. Hoe is het verhaal van The Iceman tot stand gekomen?

Na het tragische verlies van zijn vrouw op jonge leeftijd raakte Wim in een depressie en bleef als alleenstaande vader achter samen met zijn vier jonge kinderen. Om zijn verdriet te verwerken, wendde hij zich tot de kou. Door extreme temperaturen te doorstaan in combinatie met uitgebreide trainingen om zijn ademhaling onder controle te krijgen, kreeg hij zijn energie terug, en meer.

wim hof methode

Wetenschappelijk bewezen resultaten

In de jaren daarna wist Wim maar liefst 21 Guinness World Records op zijn naam te krijgen. Van het beklimmen van de Kilimanjaro in slechts een korte broek tot het op blote voeten lopen van een halve marathon vlak boven de poolcirkel. Ook liep hij 42 kilometer door de woestijn (zonder eten of drinken). Wim Hof is het levende bewijs van waartoe het menselijk lichaam in staat is.

Door zijn opgedane kennis te delen doormiddel van de Wim Hof methode, heeft hij wetenschappelijk aangetoond dat we het lichaam kunnen trainen om beter om te gaan met stress, het versterken van je cardiovasculaire gezondheid, maar ook controle te krijgen over ons eigen immuunsysteem.

wim hof methode wetenschappelijk bewezen

Ademhalingstechnieken Wim Hof

De ademhalingsoefeningen van de Wim Hof methode werken als een korte stressreactie. Deze oefening wordt ook wel gezien als ‘gecontroleerde hyperventilatie’ en is bewezen dat het leidt tot meer veerkracht en controle in het dagelijks leven. De methode omvat diepe, ritmische in- en uitademingen gevolgd door een retentie tijd. Tijdens deze periode wordt de ademhaling minutenlang gestopt.

Doorsta de ijskou met Wim Hof

Wim is er heilig van overtuigd dat ieder lichaam de gave heeft om extreme temperaturen te doorstaan. Zo zegt hij onder andere dat de samenleving waarin we leven ervoor heeft gezorgd dat we ons alleen maar comfortabel voelen. Het cardiovasculaire systeem en de bloedvaten uitdagen met koudetherapie brengt zoals hij zegt ‘je hormonen in evenwicht en bouwt mentale veerkracht op.’ In de onderstaande mini-class heeft hij het over koud douchen.

Doorzettingsvermogen Wim Hof

Om het koude water te trotseren moet je natuurlijk beschikken over het nodige doorzettingsvermogen. Wim zegt dat mensen een ‘gewoontebrein’ hebben ontwikkeld, die ons minder veerkrachtig heeft gemaakt. Op de website van Wim Hof zeggen ze hier het volgende over:

‘We doen heel hard ons best om er goed uit te zien, af te vallen, een opleiding te volgen, enz. De meeste mensen proberen de beste versie van zichzelf te worden. Maar als je echt een betere versie van jezelf wilt worden, dan is het vergroten van wilskracht een van de meest essentiële dingen om te doen.’

Probeer de Wim Hof Methode zelf

Onze relatie met de wereld is in de afgelopen decennia drastisch veranderd. Je zou zelfs kunnen zeggen dat mensen volledig zijn losgekoppeld van de natuurlijke omgeving. De Wim Hof methode gaat niet alleen over het trotseren van de koud. Het gaat erom dat we onszelf opnieuw verbinden met anderen en de natuur. Dat is waar Wim Hof voor staat.