Health

Zoveel calorieën verbrandt een wielrenner tijdens een Tour de France etappe

Zoveel calorieen verbrandt een wielrenner tijdens een Tour de France etappe
Jonas Vingegaard in actie, Tour de France 2023 Foto: Instagram @ciclismo_furioso

De Tour de France nadert de ontknoping, nog 5 etappes en de renners komen aan in Parijs. Een ding is zeker, het gaat de geschiedenisboeken in als een van de zwaarste en meest intense Rondes van Frankrijk van deze eeuw. Wielrennen is een zeer intense sport die niet alleen om uithoudingsvermogen vraagt, maar ook om een enorme hoeveelheid energie. We zochten voor je uit hoeveel calorieën een renner verbrandt tijdens een vlakke etappe, een bergetappe en een tijdrit.

Een vlakke etappe in de Tour de France

Een vlakke etappe in de Tour de France kan behoorlijk snel en hectisch zijn, met renners die in een peloton dicht op elkaar rijden. Ondanks het ontbreken van grote beklimmingen vergt deze etappe toch veel inspanning.

Gemiddeld verbrandt een wielrenner tijdens een vlakke etappe ongeveer 800-1.000 calorieën per uur. Met etappes die vaak meer dan 4 uur duren, komt het totale calorieverbruik op minimaal ongeveer 3.200-4.000 calorieën.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tour de France™ (@letourdefrance)

Bergetappes vergen de meeste calorieën

Is de Tour beslist nadat Jonas Vingegaard zijn rivaal Tadjec Pogačar in de tijdrit op een afstand in het algemeen klassement van bijna 2 minuten zette? Een fors verschil, maar er komen nog 5 etappes aan, waaronder twee zware bergritten. In tegenstelling tot een vlakke etappe brengen bergetappes de renners naar grote hoogten, waar de lucht dunner is en de beklimmingen steil.

Bergopwaarts rijden vergt enorm veel kracht en uithoudingsvermogen. Tijdens een bergetappe kan een wielrenner gemiddeld 1000-1200 calorieën per uur verbranden. Aangezien bergetappes vaak langer duren dan vlakke etappes, kunnen renners meer dan 5.000 calorieën verbranden, met uitschieters tot maar liefst 8000 calorieën, tijdens zo’n slopende dag in de bergen.

De individuele uitdaging van de tijdrit

Ten slotte hebben we de tijdritten, waarbij renners individueel tegen de klok racen. Tijdritten zijn vaak korter dan de andere etappes, maar ze vergen wel maximale inspanning van de renners.

Tijdens een tijdrit kan een wielrenner ongeveer 900-1100 calorieën per uur verbranden. Aangezien tijdritten meestal niet langer dan een uur duren, komt ook het totale calorieverbruik op maximaal zo’n 900-1100 calorieën.

Calorieën verbranden en weer aanvullen

Deze calorie verbruikscijfers zijn gemiddelden en kunnen variëren afhankelijk van de individuele renner, de intensiteit van de inspanning en andere factoren zoals lichaamsgewicht en metabolisme. Bovendien moet een wielrenner tijdens de Tour de France voldoende calorieën innemen om het energieverlies aan te vullen en optimaal te presteren.

Het verbranden van zoveel calorieën heeft ook invloed op de voedingsbehoeften van wielrenners. Tijdens de Tour de France moeten renners een uitgebalanceerd dieet volgen dat rijk is aan koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten om hun energievoorraden aan te vullen en spierherstel te bevorderen.