Food & Drinks

Onweerstaanbare whisky’s van The Broody Hen brengen de Hooglanden naar de Lage Landen

the broody hen whisky

De Nederlandse schappen zijn een mooi Schots whiskymerk rijker: The Broody Hen. Deze whisky kent haar oorsprong in de Schotse Hooglanden en Manly was er als de kippen bij om het assortiment te proeven. Het gaat om een 10 year old single malt en een verfijnde blended whisky. Dit zijn goede whisky’s met een ijzersterk verhaal.

The Broody Hen

Om naar de oorsprong van The Broody Hen terug te gaan, moeten we eerst terugreizen naar de 17e eeuw in Schotland. Door de hoge belastingen op sterke drank ontstond er een levendige handel in illegaal gestookte alcohol, waaronder whisky. Om de fiscus te ontlopen wrongen deze distilleerders zich in allerlei bochten om hun kostbare producten toch te kunnen vervoeren.

Vaten whisky werden meegesmokkeld in begrafeniskoetsen en flessen werden verstopt in de nesten van broedende hennen. Zo vonden deze hidden spirits toch nog hun weg naar het volk en de vele pubs en inns van Groot-Brittannië. Het inspireerde Matt Gammell and Marcus Pickering van Summerhall Distillery vier eeuwen later om hun whisky de naam The Broody Hen te geven.

the broody hen

Gerijpt in 3 verschillende vaten

De 10 year old single malt kenmerkt zich door de rijping op drie verschillende vaten door een diep gouden kleur, met een zachte neus en geuren van vanille toffee en appeltaart. De single malt is zacht in de mond en zoet, met een kruidige en ietwat rokerige afdronk. Ook de blended whisky heeft een toegankelijk karakter. Met geuren van honing, butterscotch en bloemige citrus. Eenmaal in de mond komen karamel, vanille en manuka honing naar boven, terwijl de afdronk wat meer pit heeft. Denk aan wentelteefjes met kaneel. Een dram The Broody Hen brengt je naar een warme zomerdag, omgeven door hooi, bloemen en graan.

De whisky’s komen puur het beste tot hun recht, degenen die van een lichtere whisky houden, doen er wat ijs bij. Speciaal voor ijsliefhebbers heeft The Broody Hen een luxe ijsbalmaker op de markt gebracht waarmee consumenten zelf thuis kristalheldere ijsballen kunnen maken om vervolgens hun whisky over te schenken. Weggeven kan natuurlijk ook, als ideaal cadeau voor elke whiskyliefhebber. Overigens haalt de blended whisky van The Broody Hen haar neus ook niet op voor een goede cocktail. Mix de whisky bijvoorbeeld met citroensap en een klein beetje marmelade.

The Broody Hen is onder andere te koop bij: Slijterij De Zeeland in Bergen op Zoom, Drinxx in Noordwijk, Den Haag en Voorhout, Slijterij Groningen in Groningen stad, Drankenspeciaalzaak Vinken in Westerbork, Slijterij Gerrit van den Bos in Emmen, Topido, Sterk, Boorsma, Westerpark en Overmars in Amsterdam en Gevo in Rotterdam.