WhatsApp Bitcoin
Geld & Carrière

WhatsApp test betalingen met cryptocurrency via chat

WhatsApp heeft een nieuwe pilot feature gelanceerd, waarmee een gelimiteerd aantal gebruikers cryptocurrency kan versturen en ontvangen via de chat. De feature wordt mogelijk gemaakt door Novi, de digitale portemonnee van Meta. Vooralsnog is deze pilot alleen toegankelijk voor gebruikers in US. Bij een succesvolle test is het denkbaar dat we de nieuwe feature op termijn ook in Nederland kunnen gebruiken.

WhatsApp betalingen even makkelijk als chatten

Novi legt op zijn website uit dat het versturen van geld via WhatsApp even makkelijk is als het versturen van een bericht. Hiervoor gaan gebruikers eerst naar de chat van degene naar wie ze geld willen sturen. Vervolgens kiezen ze voor het paperclip icoon en kunnen ze in het menu kiezen voor de betalingsoptie.

Aangezien betalingen via de Novi wallet worden verwerkt, hebben gebruikers wel een Novi account nodig. Dat kan ook meteen via WhatsApp geregeld worden en bestaande gebruikers loggen meteen via de chat in. Novi laat weten dat er geen kosten verbonden zijn aan het verzenden en ontvangen van betalingen. Ook kunnen gebruikers kosteloos fondsen overmaken naar hun bankrekening.

Geen invloed op end-to-end encryptie

En hoe zit het met de veiligheid? De digitale wallet versleutelt gevoelige informatie en daarnaast wordt het systeem 24 uur per dag in de gaten gehouden. Dit zou ervoor moeten zorgen dat dubieuze transacties meteen opgepikt worden.

Mocht er toch een ongeautoriseerde transactie plaatsvinden, krijgen gebruikers hun geld terug in de digitale portemonnee. Verder hebben de betalingen geen invloed op de end-to-end encryptie van WhatsApp en blijven berichten en oproepen versleuteld.

Pax Dollars (Stablecoin)

Novi werd zes weken geleden gelanceerd als pilot en werkt met Pax Dollars (USDP). Dit is een zogenaamde stablecoin, die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Het voordeel van een stablecoin is dat de waarde een stuk minder schommelt dan bij een cryptocurrency als Bitcoin. De waarde van de munt blijft in dit geval gelijk aan die van een dollar.

De wallet maakt deel uit van Facebook’s (nu Meta) plannen voor de implementatie van cryptocurrency, die in 2019 werden aangekondigd. Het plan was toen om de crypto Libra te lanceren in combinatie met de digitale wallet Calibra. Inmiddels is Calibra omgedoopt tot Novi en heeft het bedrijf afgezien van de Libra cryptocurrency.