Life

Dit zegt de wetenschap over mannen die vallen op oudere vrouwen

wetenschap mannen relatie oudere vrouwen
Foto: Universal Pictures / American Pie

Er wordt vaak gesproken over mannen die een jongere vrouw hebben, maar er zijn ook mannen die juist de voorkeur geven aan een oudere vrouw. Het is uiteraard een persoonlijke keuze op liefdesgebied, maar er kan volgens de wetenschap een diepere motivatie achter liggen. Hoe komt het dat sommige mannen liever een relatie beginnen met een vrouw die een stuk ouder is? Er zijn psychologen die daar onderzoek naar hebben gedaan en de uitslagen zijn op zijn minst verrassend te noemen.

Jonge mannen die op oudere vrouwen vallen

Vroeger was het bijna de norm dat een vrouw jonger dan een man was als ze gingen trouwen. Door de modernisering van de samenleving zien we steeds vaker dat jonge mannen daten met oudere vrouwen. Verschillende experts hebben onderzoek gedaan naar deze voorkeur op liefdesgebied. Een relatie met een oudere vrouw beginnen is niet iets wat een praktische keuze van een jonge man is, hij voelt zich daadwerkelijk aangetrokken tot deze dames.

Maar waar komt die aantrekkingskracht vandaan? Waarom vallen deze mannen zoals veel leeftijdsgenoten niet op vrouwen die jonger dan hen zijn? Volgens onderzoekers zijn er een aantal gemeenschappelijke kenmerken en voorkeuren. Deze kenmerken zijn allemaal terug te vinden in de karaktereigenschappen van deze mannen. We hebben een aantal van deze voorkeuren op een rijtje gezet.

wetenschap-mannen-relatie-oudere-vrouwen

5. Fysieke aantrekkingskracht

Zoals in elke relatie bijna het geval is, is fysieke aantrekkingskracht erg belangrijk. Sommige jonge mannen vallen nu eenmaal op een vrouw die er ouder uitziet. Deze dames stralen volwassenheid uit en hebben het vermogen om goed voor zichzelf te zorgen. Deze mannen vinden dat oudere vrouwen iets ‘unieks’ uitstralen. Ze hebben een uitgesproken persoonlijkheid en dat zie je terug in hun uiterlijk. Deze combinatie kan voor sommige mannen als zeer aantrekkelijk worden beschouwd.

4. Zelfstandigheid en onafhankelijkheid

Sommige mannen zitten niet te wachten op een vrouw die niet op haar eigen benen kan staan. Zij geven liever de voorkeur aan een dame die haar eigen leven heeft, haar eigen geld verdient en waarde hecht aan onafhankelijkheid. Oudere vrouwen worden vaak gezien als zelfverzekerde en krachtige dames. Deze eigenschappen zijn volgens de onderzoekers zeer aantrekkelijk voor bepaalde mannen, en de vrouwen waarderen het juist weer dat een man vrijheid biedt.

wetenschap-mannen-relatie-oudere-vrouwen

3. Stabiliteit

Psychologen verwijzen vaak naar een theorie van Sigmund Freud. Volgens deze psychiater zoeken sommige mannen naar een vrouw die hun aan hun moeder doet denken. Ze zijn onbewust op zoek naar de stabiliteit die ze tijdens hun jeugd kregen. Dit kan een reden zijn waarom er mannen zijn die op oudere vrouwen vallen. Ze voelen zich eerder geborgen bij een oudere vrouw dan bij een jong blaadje.

2. Voorkeur voor volwassenheid

Volwassenheid en levenservaring zijn twee aspecten die voor sommige heren als zeer aantrekkelijk worden beschouwd. Ze waarderen de eigenschap van deze vrouwen om met moeilijke situaties om te kunnen gaan. Ze zien jongere dames juist als een blok aan hun been en ervaren daarom een rem op hun persoonlijke ontwikkeling. Ze zien oudere vrouwen in dat opzicht juist als een toegevoegde waarde.

1. Een avontuur

Het kan voor veel jonge mannen een avontuur zijn als ze gaan daten met oudere vrouwen. Vrouwen met een hogere leeftijd hebben meer levenswijsheid en dat levert nieuwe inzichten op. Ook zijn vrouwen die wat ouder zijn meer ervaren op seksueel gebied. Dit kan leiden tot nieuwe en spannende ervaringen tussen de lakens. Daarnaast hebben deze dames al veel meer van de wereld gezien, dus weet ze als geen ander waar jullie moeten zijn voor wat spanning en avontuur.

wetenschap-mannen-relatie-oudere-vrouwen

Dit zeggen seksuologen erover

Seksuologe Astrid Kremers van Sexuoloog.nl heeft onderzoek gedaan naar dit ‘fenomeen’. Ze is van mening dat de maatschappelijke opinie veel invloed heeft op de keus van mannen als het gaat om relaties. Als een man met een veel jongere vrouw aan het daten is dan kriigt hij de stempel ‘mazzelaar’ van zijn omgeving. Vrouwen die met een veel jongere man aan het daten zijn krijgen minder complimenteuze opmerkingen naar haar hoofd geslingerd.

Volgens Kremers zijn de bovenstaande eigenschappen belangrijk voor mannen die het aanleggen met een wat oudere vrouw. In sommige gevallen willen ze gewoon een leuke tijd hebben samen, want in de meeste gevallen hebben ze beiden een andere visie op de toekomst. Een jonge man denkt vaak nog aan kinderen krijgen , terwijl een oudere vrouw die fase allang heeft gehad. Veel relaties tussen jonge mannen en oudere vrouwen houden door het hoge leeftijdsverschil geen stand.

wetenschap-mannen-relatie-oudere-vrouwen