Geld & Carrière

32-urige werkweek in plaats van 40 uur: zoveel geld loop je mis

werkweek-40-uur-naar-32-uur-kosten
(Foto: The Office)

Stel je voor: elke week één dag voor jezelf. Klinkt aantrekkelijk, toch? Steeds meer mensen overwegen dan ook de overstap van een 40-urige naar een meer gebalanceerde 32-urige werkweek.

Maar voordat je de sprong waagt, wil je natuurlijk wel weten wat er allemaal bij komt kijken en of het financieel haalbaar is. Wat is de impact van een dag minder werken op je salaris, pensioen en andere arbeidsvoorwaarden?

Financiële overwegingen: bruto versus netto

Een dag minder werken betekent ook een dag minder salaris. Hoeveel ga je er financieel op achteruit? Bruto gezien is het simpel: 32 uur in plaats van 40 uur werken, betekent 20% minder loon. Maar wat telt, is wat er uiteindelijk op je bankrekening verschijnt: je netto salaris.

Het netto salaris is je bruto salaris minus belasting en sociale premies. Dat valt vaak net wat gunstiger uit: 20% minder bruto betekent meestal tussen de 16 en 20 procent minder nettoloon.

werkweek-40-naar-32-kosten
(Foto: Freepik) Foto: Freekpik

Een rekenvoorbeeld

Werk je 40 uur per week en verdien je 2500 euro bruto? Dan ga je netto van € 1.976 naar € 1.692 wanneer je van 40 naar 32 uur gaat. Je gaat er dan dus € 284 op achteruit.

Deze berekening is gebaseerd op de rekentool van RTL Nieuws, die rekening houdt met de inkomstenbelasting en vakantietoeslag op het ingevulde salaris. De tool houdt geen rekening met andere toeslagen.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) biedt een uitgebreidere rekentool voor de financiële gevolgen van minder werken. Hiervoor heb je wel je loonstrook en eventueel die van je partner nodig.

werkweek-40-uur-naar-32-uur-kosten
(Foto: Freepik)

Belasting en pensioen bij 32-urige werkweek

Een 32-urige werkweek kan in sommige gevallen belastingtechnisch voordelig zijn. Soms kun je namelijk net in een lagere belastingschaal vallen en houd je dus relatief een groter deel van je inkomen over.

De overgang naar een kortere werkweek beïnvloedt ook je pensioen. De meeste pensioenregelingen baseren je pensioen namelijk op basis van je salaris en het aantal gewerkte uren.

Gelukkig zijn er mogelijkheden om je pensioen aan te vullen, bijvoorbeeld zelf extra bijdragen aan je pensioenfonds of een aanvullende pensioenverzekering afsluiten.

werkweek-40-naar-32-kosten
(Foto: Freepik) Foto: Freekpik

Waar moet je nog meer rekening mee houden

Het vakantiegeld wordt berekend over je jaarsalaris: meestal 8%. Je jaarsalaris daalt als je minder gaat werken, je vakantiegeld wordt dus ook minder. Bij een bruto salaris van 2500 euro strijk je met een 40-urige werkweek jaarlijks 2400 euro vakantiegeld op. Werk je maar 32 uur, dan ontvang je in mei 1920 euro vakantiegeld.

Hetzelfde geldt voor bonussen: die zijn vaak gebaseerd op gewerkte uren. Als je minder gaat verdienen, kan het zijn dat je recht hebt op toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. Hoe dit precies zit lees je op de site van de Belastingdienst.

Voordelen en nadelen

Laten we eerlijk zijn, minder werken betekent minder inkomen. En in een wereld waarin de rekeningen zich gestaag opstapelen, kan dat een uitdaging zijn. Minder loon betekent ook minder te besteden, wat invloed heeft op je levensstijl.

Maar laten we niet vergeten waarom zoveel mensen minder werken overwegen: meer tijd voor jezelf. Een kortere werkweek kan sterk bijdragen een betere werk privébalans, meer tijd voor hobby’s, familie en ontspanning. Het is een investering in je welzijn en je levenskwaliteit.