Food & Drinks

Van welke alcohol soort krijg je de ergste kater? Wij zochten het uit

Alcohol kater

Zoals je misschien al weet, kan te veel alcohol de volgende ochtend misselijkheid en vooral spijt veroorzaken. Maar er wordt vaak gezegd dat sommige soorten drankjes erger zijn dan andere voor je katers. Waarom lijkt het alsof een heerlijk wijntje je sneller lijkt te raken dan een biertje? Of waarom een bourbon je kater meer lijkt te versterken dan wodka?

Wat veroorzaakt een kater?

Een van de grootste fabels is dat katers te maken hebben met uitdroging. Sterker nog, onderzoek vertelt ons dat er geen direct verband te vinden is tussen de ernst van een kater en uitdroging.

De alcohol kater wordt voornamelijk toegeschreven aan een combinatie van giftige onzuiverheden die worden aangetroffen in bepaalde alcoholische dranken. Alcohol is dus niet de enige boosdoener die hoofdpijn veroorzaakt.

De Grootste Boosdoeners

1. Bourbon

Hoe donkerder je drank, hoe meer gifstoffen er waarschijnlijk in zitten. Bourbon – gerijpt in verkoolde eikenhouten vaten – staat bovenaan de lijst als het gaat om ergste katers.

Alcohol kater

Maar dit geldt ook voor Scotch en de verschillende andere soorten whisky – Amerikaans, Canadees – die ook op vat gerijpt zijn. Een groot deel van de kater wordt veroorzaakt doordat veel mensen dit drankje puur drinken.

2. Rode Wijn

De intensiteit van een kater ligt ook aan het feit hoeveel verschillende soorten wijnen je drinkt. Hoe donkerder de wijn, hoe meer soortgenoten hij heeft, aangezien deze ook de kleur en smaak van de alcohol bepalen. Dat is de reden waarom kagers bij rode wijn het ergste zijn.

3. Champagne

Een deel van de duizeligheid die je voelt na het drinken van champagne is te wijten aan het feit dat zowel de hersenen iets minder zuurstof krijgen als de effecten van de alcohol tegelijkertijd.

Alcohol kater

De bubbels in mousserende wijn zijn kooldioxide. De kooldioxide zorgt ervoor dat de alcohol snel in de bloedbaan wordt opgenomen, sneller dan andere dranken, wat de kater dus verergert.

Veilige Alcohol

1. Vodka
Vodka wordt gemaakt door granen of groenten, zoals aardappelen te fermenteren met gist. Het wordt vervolgens keer op keer gefilterd om het zo zuiver mogelijk te maken.

Alcohol kater

De meeste vodka merken bevatten ongeveer 40% alcohol. Desondanks heeft onderzoek uitgewezen dat wodka de minst kans geeft om je een kater te bezorgen.

2. Sake
Sake staat niet hoog op de lijst van dranken die een kater veroorzaken, omdat het simpelweg gefermenteerde rijst en water is. Natuurlijk zijn er ook soorten sake die er juist op gemaakt zijn om je dronken te krijgen.

Deze is van lagere kwaliteit, en is dus niet te vergelijken met die van een hogere kwaliteit. Het oude gezegde van “je krijgt waar je voor betaalt” geldt zeker ook voor sake.

3. Gin
Net als wodka is gin een pure, heldere dranksoort, maar aan de andere kant bevat het ook een extra ingrediënt dat de hydratatie van je lichaam kan beïnvloeden.

Alcohol kater

Bij gin kan het uitdrogende effect groter zijn dan bij wodka of sake, omdat het vaak op smaak is gebracht met jeneverbessen. Maar al met al, omdat het weinig extra bijproducten bevat, is gin een geweldige optie als je een hoofdpijn vrije ochtend wilt beleven.

Op zoek naar een nieuw drankje? Dit zijn de 7 gekste dranksoorten waar je nog nooit van had gehoord.