Health

Dit is waarom je beter geen water uit plastic flesjes kunt drinken

water plastic flesjes drinken ongezond

Iedereen drinkt tegenwoordig wel drinken uit plastic flesjes. Het is uiteraard extreem gemakkelijk om bijvoorbeeld water mee te nemen naar je werk of naar de sportschool, maar deze gewoonte heeft mogelijk ernstige gezondheidseffecten. Maar waarom is het drinken van bijvoorbeeld water uit een plastic flesje zo ongezond?

Bisphenol A in plastic flesjes

Het drinken van water uit plastic flesjes kan slecht zijn voor je gezondheid vanwege de aanwezigheid van BPA, wat staat voor Bisphenol A. BPA is een chemische stof die wordt gebruikt bij de productie van polycarbonaat, een plastic dat vaak wordt gebruikt in voedselverpakkingen en dus ook in waterflesjes.

Studies hebben aangetoond dat blootstelling aan BPA kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals een ontregeling van je hormoonhuishouding, verminderde vruchtbaarheid, verhoogde kans op kanker en aandoeningen van het zenuwstelsel. Net als plastic flesjes, is BPA veel terug te vinden in kassabonnetjes. Als BPA in je lichaam komt, heeft dit onder andere negatieve gevolgen voor je testosteron, wat je natuurlijk niet wilt hebben!

plastic waterflesjes slecht gezondheid

Invloed van BPA op testosteron

BPA kan op verschillende manieren invloed hebben op de testosteronproductie. Het kan de productie van testosteron verminderen, wat kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid en een verminderd libido. BPA kan ook de functie van de testosteron receptoren verstoren, waardoor het hormoon minder effectief wordt. Dit kan leiden tot verminderde spiermassa, botdichtheid en een verhoogd risico op osteoporose.

Verschillende studies hebben aangetoond dat blootstelling aan BPA in verband kan worden gebracht met veranderingen in testosteronniveaus bij zowel mannen als vrouwen. Er is ook onderzoek dat suggereert dat BPA kan bijdragen aan de ontwikkeling van hormoongevoelige kankers, zoals borstkanker en prostaatkanker.

Alternatieven voor plastic flesjes

Het is daarom aanbevolen om water uit plastic flesjes te vermijden en in plaats daarvan te kiezen voor alternatieven zoals glazen flessen. Ook is het verstandig om voedselverpakkingen te vermijden die BPA bevatten en om voedsel dat in plastic is verpakt niet op te warmen in de magnetron, omdat dit de afgifte van BPA kan verhogen.

Kortom, het drinken van water uit plastic flesjes kan bijdragen aan blootstelling aan BPA, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het vermijden van BPA-bevattende verpakkingen en het kiezen van alternatieven kan daarom bijdragen aan een gezondere levensstijl!