
Water wordt duurder: dit zijn de 8 beste bespaartips
-
Mike
- •
-
Mike
- •
- Geld & Carrière
- •
Alle vaste lasten worden duurder. De gasrekening is voor veel mensen een financiële strop geworden, de energierekening is vaak schokkend, en ook de rekening van het watergebruik overspoelt vele huishoudens. We kunnen energie besparen door handige tips na te leven, maar hoe besparen we op water? Wij hebben de 8 beste bespaartips op een rijtje gezet.
Besparen op water
Als we kijken op de website van waternet dan zien we dat we gemiddeld per persoon maar liefst 50 kuub water per jaar verbruiken, dat is 50.000 liter water. We gebruiken dit voor douchen, de ramen wassen, toilet doorspoelen, de planten water geven, en ga zo maar door. Op zich is water niet duur, voor de meeste huishoudens is het aan vaste last dat het minste pijn doet aan de portemonnee, maar blijft dat ook zo?
We gaan even uit van de cijfers van Waternet. We betalen dit jaar 0,87 euro per kuub. In 2021 was dit 4 cent goedkoper. Er is dus een lichte stijging te zien. Nu zal je denken ‘het is maar 4 cent’, maar op jaarbasis, en vooral met een gemiddeld gezin, kan dat best oplopen. Waarom teveel betalen als je ook kunt besparen? Wij hebben een aantal handige tips op een rij gezet die je kunnen helpen met het besparen van water.
1. Neem een douche in plaats van een bad
Een derde van ons watergebruik komt tot stand door onze dagelijkse douche- en bad sessies. Als je 10 minuten onder de douche staat verbruik je ongeveer 150 liter water. In een bad gaat significant meer water. Het is helemaal top als je een zuinige douchekop gebruikt. Dan bespaar je nog eens 6 tot 10 liter water per douchebeurt.
2. Draai de kraan dicht als je je tanden poetst
De meeste mensen poetsen een paar keer per dag hun tanden. Als je bezig bent met het schrobben van je gebit dan hoeft de kraan niet open te staan. Je kunt bijvoorbeeld een glas water vullen voor het spoelen. De kraan hoeft ook niet open te staan als je je handen inzeept wanneer je ze gaat wassen.
3. Je kunt water hergebruiken
Als je de groenten voor het avondeten wast dan kun je dit water opvangen in een bak en hergebruiken. Met dit gebruikte water kun je bijvoorbeeld de planten water geven. Je kunt dit water ook in een reservoir gooien en het later gebruiken om de tuintegels mee te schrobben.
4. Een regenton is een handige investering
Als je een regenton aanschaft dan kun je van regenwater gebruik maken voor allerlei zaken waar je normaalgesproken drinkwater voor gebruikt. Je kunt met dit water de tuin besproeien, het toilet doortrekken, de kozijnen schoonmaken, etc.
Dit bericht op Instagram bekijken
5. Verklein het reservoir van de waterbak in je toilet
Dit is uiteraard alleen mogelijk als je een externe waterbak hebt. Je kunt het reservoir verkleinen door er een plastic fles in te stoppen zonder dat je het doorspoelmechanisme hindert. Normaal gesproken gaat er per spoelbeurt 9 liter water door het toilet, dat is onnodig veel.
6. Investeer in zuinig witgoed
Wasmachines en vaatwassers worden dagelijks gebruikt, en kunnen veel water gebruiken als ze niet zuinig zijn. Dat is vaak bij oudere machines het geval. Investeer dus in zuinig witgoed, dat kan op jaarbasis een hoop schelen. Nieuwere modellen hebben ook een eco-functie. Dat is energiezuinig en waterbesparend. Kleding wassen hoeft niet duur te zijn.
7. Waterzuinige kranen
We hebben een waterbesparende douchekop al eerder benoemd, maar er bestaan ook waterbesparende kranen, die verbruiken bijna de helft minder water dan reguliere kranen. Dit is dus een slimme investering, want een kraan gebruik je dagelijks.
Dit bericht op Instagram bekijken
8. Douche korter
Mensen vinden het vaak heerlijk om even weg te dromen onder een warme douche, maar dat kost ook geld. Stap dus meteen weer onder de douche vandaan als je klaar bent met het wassen van je haar en je lichaam. Vijf minuten douchen klinkt kort, maar het is makkelijk te doen.