Food & Drinks

Dit is waarom water drinken belangrijk is voor de stoelgang

water-drinken-stoelgang
(Foto: Freepik)

Eet je gezond en ben je genoeg in beweging? Dan zou normaal gesproken je stoelgang goed werken. Soms verschilt het per dag. De ene dag komt het wat eerder op gang dan de andere keer. 

Daar is echter wel een oplossing voor welke je misschien nog niet wist, namelijk water drinken. Wij leggen uit waarom en hoe dat werkt.

Water bevordert de stoelgang

Het is belangrijk dat alles wat je naar binnen werkt aan eten goed wordt verteerd. En daarvoor moet je stoelgang natuurlijk ook goed werken. Dus genoeg vezels en gezonde vetten zijn enorm belangrijk. Drink daarnaast voldoende water. Juist deze vereiste vergeten we nogal eens, terwijl dit onmisbaar is.

Grootste oorzaak is dat vezels niet zonder vocht kunnen, in het bijzonder de niet oplosbare vezels. Die vind je bijvoorbeeld in havermout, volkoren boterhammen en noten. Zie het als een spons. Komt er geen water binnen, dan kan er ook niets uit komen.

Als je dus te weinig drinkt, werkt het eerder averechts en krijg je last van een verstopping. Het advies is dan ook om minstens 1,5 liter tot 2 liter water te drinken per dag.

water-drinken-stoelgang
(Foto: Freepik)

Wanneer moet je water drinken?

Als je een volkoren boterham eet, is het dus slim om daar gelijk water bij te drinken. Het vocht wat je binnenkrijgt gebruikt je lichaam om het voedsel op te lossen. Voor oplosbare vezels hoef je minder moeite te doen. Deze zitten onder andere in groente en fruit.

Deze producten bevatten van nature al vocht. Maar gezien je niet de gehele dag alleen maar groente en fruit eet, is water drinken alsnog een must.

water-drinken-stoelgang
(Foto: Freepik)

Hoe drink je makkelijk meer water?

Zet standaard een kan of fles water op je bureau als je werkt. Als je het ziet staan pak je het ook makkelijker. Reken uit hoeveel glazen het zijn om aan 2 liter te komen, zodat je weet of je wel genoeg heb gedronken.

Of gebruik een speciale app hiervoor. Je hebt daar bijvoorbeeld Waterlogged of Daily Water voor. Zeker weten dat die stoelgang voortaan beter gaat.

water-drinken-stoelgang
(Foto: Freepik)