Wat verdient een rechter 1
Geld & Carrière

Wat verdient een rechter?

Vorige week dreigden rechters en officieren van justitie met acties en mogelijk zelfs stakingen. Dat laatste is nog nooit voorgekomen, maar het zit de rechters en officieren hoog dat er niet genoeg wordt gedaan aan de werkdruk in hun vakgebied. Het beroep van rechter brengt veel verantwoordelijkheid en werkdruk mee, maar welke financiële beloning staat daar tegenover? We zochten voor je uit wat een rechter in Nederland verdient.

Salarisschalen rechter

Om met de deur in huis te vallen: het aanvangssalaris van een rechter is op dit moment € 5.300 en het maximum salaris is € 9.480. We hebben het dan over bruto fulltime maandsalarissen exclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Het gemiddelde maandsalaris ligt rond de € 6.600 bruto. Dat is per jaar zo’n € 85.536 bruto. Voor hoge functies, bijvoorbeeld president of procureur-generaal bij de Hoge Raad liggen de bruto maandsalarissen tussen de € 10.000 en € 13.000.

Dit zijn de huidige bedragen volgens de arbeidsvoorwaardenakkoorden. Over nieuwe bedragen is de vakbond voor rechters en officieren van justitie, de NVvR in onderhandeling met het departement van Justitie en Veiligheid.

Wat verdient een rechter

Verschil in salaris per rechter

Hoeveel een rechter precies verdient hangt af van ervaring en expertise. Vrijwel geen rechter verdient daardoor precies hetzelfde. We geven enkele voorbeelden:

  • Rechter in een rechtbank: tussen de €5300 en €6800 bruto per maand.
  • Raadsheer in een gerechtshof, vice president van een rechtbank: tussen de €6800 en €7400 bruto per maand.
  • (Vice) President van een Gerechtshof: tussen de €6800 en €7900 bruto per maand.

Alle tot nu toe genoemde salarissen gelden voor volledig opgeleide rechters. Het bruto salaris van een rechter in opleiding is minimaal € 2.616. Ben je afgestudeerd, dan geldt het aanvangssalaris van € 5.300,- per maand.

Wat doe je allemaal als rechter?

Vrijwel iedereen kan zich wel wat voorstellen bij wat een rechter doet. Op de eerste plaats is dat het voorzitten van rechts- en hoorzittingen. Daarbij zijn onder andere de taken van de rechter:

  • Rechten en plichten bepalen van de strijdende partijen in een rechtszaak.
  • Afwegen en beschouwen van het bewijs in rechtszaken.
  • Strafmaat of onschuld bepalen.
  • Aansprakelijkheid van de aangeklaagde of gedaagde bepalen,
  • Het vonnis uitspreken over de veroordeelde.
  • Schade en schadeloosstellingen vaststellen.
  • Gerechtelijke bevelen uitvaardigen.

Wat verdient een rechter

Hoe wordt je rechter?

Een basiseis als je rechter wilt worden is dat je geen strafblad hebt. Verder moet je de universitaire master opleiding voor rechten voltooien. Op deze opleiding volgt een interne vierjarige opleiding, waarvoor een strenge selectie geldt. In totaal ben je dus zeker acht jaar aan het studeren en ervaring opdoen voordat je jezelf rechter mag noemen. Daar staat een uitstekend salaris en een benoeming voor het leven tegenover.