Geld & Carrière

Wat verdient een Formule 1-monteur?

Wat verdient een Formule-1 monteur

Wie de Formule 1 volgt weet dat in deze sport enorm grote bedragen omgaan. Maar wat verdient een Formule 1-monteur? Denk bijvoorbeeld aan de mega salarissen en vermogens van F1-coureurs zoals Max Verstappen, Lewis Hamilton en Charles Leclerc, die tientallen miljoenen per jaar verdienen. Ook teambazen zoals Red Bull Racing Christian Horner en Mercedes-baas Toto Wolff verdienen indrukwekkende bedragen. Maar hoe zit het met de teamleden, zoals de monteurs oftewel mechanics? Profiteren zij ook van het grote geld in de Formule 1? We zochten voor je uit wat een monteur in de Formule 1 als salaris verdient.

De Formule 1-monteur en de Pit crew

Ben je Formule 1-monteur dan maak je deel uit van de pit crew. Elk lid van de pit crew heeft weer een andere taak bij een pitstop: brandstof checken, banden verwisselen et cetera. Maar er is voor de monteurs natuurlijk nog veel meer werk dan alleen de pitstops, zoals het onderhoud aan de wagens als er niet mee geracet wordt. Boven het team staat de Chief Mechanic, in het Nederlands de hoofdmonteur, die leiding geeft aan de crew.

De eigenschappen van een Formule 1-monteur

Werken in de Formule 1 stelt andere eisen aan een monteur dan werken in een gewone garage. Een monteur bij een garage of autodealer heeft natuurlijk ook weleens te maken met tijdsdruk, maar dat is niet te vergelijken met de stress tijdens een Formule 1 race. Bij een pitstop telt elke tiende van een seconde en is de druk extreem hoog om snel én foutloos te presteren. Je moet dus uitzonderlijk goed tegen prestatiedruk kunnen, want een klein foutje kan fataal zijn. Daar komt nog bij dat je net als je teamleden tijdens een raceweekend lange werkdagen tot wel 16 uur maakt.

Wat verdient een Formule-1 monteur

Wat verdient een Formule 1-monteur?

Je maakt lange dagen, bent vaak langdurig van huis, je stressbestendigheid moet top zijn: een zware baan dus. Staat hier wel een stevig salaris tegenover? Oordeel zelf: het jaarsalaris van een Formule-1 coureur ligt gemiddeld tussen de € 35.000 voor een beginner tot € 70.000 euro voor een ervaren monteur. De enige uitzondering is de Chief Mechanic: die kan bij een topteam wel tot rond de € 1 miljoen per jaar verdienen.

Geen megasalaris, wel veel prestige

Is die € 35.000 voor een beginner tot € 70.000 voor een ervaren monteur nou veel of weinig? Dat ligt eraan van welke kant je het bekijkt. Het is meer dan een monteur buiten de Formule-1 verdient, maar veel minder dan de megasalarissen van de coureurs en teambazen. Er komt echter nog wel het een en ander boven op het salaris van de monteur. Allereerst zijn de monteurs natuurlijk allemaal Formule 1-fanaten die niets liever willen dan onderdeel uitmaken van deze internationale en prestigieuze sport.

Bonussen en aanvullingen

Daar komt nog bij dat voor zover bekend alle teams prestatiebonussen aan de teamleden uitbetalen, bijvoorbeeld bij een GP-winst. En zoals je weet reizen de Formule 1-teams bijna de hele wereld over en zijn ze vaak wekenlang van huis: daarom zijn voor de monteurs al hun accommodatie-, voedsel-, transport- en reiskosten volledig gedekt.

Wat verdient een Formule-1 monteur