wat te doen tegen zweetvoeten
Health

Wat te doen tegen zweetvoeten? 5 effectieve tips die helpen

De een heeft er meer last van dan de ander: zweetvoeten. Het is en blijft natuurlijk vervelend. Sommige mensen hebben er alleen last van tijdens de zomer, maar anderen hebben er helaas vaker last van. Wat kan ik het beste doen tegen zweetvoeten? Wij hebben 7 tips die je kunnen helpen. 

Wat is de oorzaak van zweetvoeten?

Zweten is normaal. Tijdens warme dagen of inspanning merk je waarschijnlijk dat je veel meer zweet dan normaal. Dat is niet gek. Voeten die overmatig zweten noemen we in de medische wereld hyperhidrosis. Stinkvoeten ontstaan door de combinatie van bacteriën en zweet. Zweet gaat pas stinken nadat het in aanraking komt met een warme omgeving en bacteriën.

Hoe zit dat: door de zweetkliertjes aan de voeten ontstaat in je schoen een vochtig milieu. Bacteriën voelen zich helemaal thuis in de vochtige, warme omgeving. De belangrijkste bacteriën die de ‘tenenkaas’-lucht veroorzaken zijn: Staphylococcus epidermidis, Bascillus subtilis en Kytococcus sedentarius.

1. Was je voeten

Was regelmatig je voeten grondig maar vooral ook regelmatig. Het liefst minimaal een keer per dag, maar beter zou zijn om de voeten toch echt twee keer per dag te wassen. Door vaak genoeg je voeten te wassen, dood je de bacteriën die nare luchtjes veroorzaken.

Gebruik hiervoor warm lauw water en zeep. Je kan ook speciale zeep tegen zweetvoeten kopen. Alleen water is ook voldoende. Na het wassen moet je goed je voeten drogen. Vergeet vooral de huid tussen de tenen niet, dat is een broeiplek voor bacteriën.

was je voeten

2. Kies de juiste sokken

Het dragen van de juiste sokken kan je enorm helpen. Draag daarom sokken gemaakt van wol of katoen. Wol of katoen zorgt ervoor dat er gemakkelijk vocht wordt opgenomen. Vermijd sokken die gemaakt zijn van synthetische materialen. Synthetische materialen nemen minder goed vocht op. Geen fan van wol? Probeer dan op zoek te gaan naar een goed paar badstof of bamboe sokken.

3. Kies voor de juiste ventilerende schoenen

De juiste schoenen hebben ook invloed op nare geurtjes. Kies voor de juiste ventilerende schoenen. Leren schoenen zijn hierin de beste optie als je erg last hebt van zweetvoeten. Leer absorbeert vocht. De beste optie is een leren schoen met leren binnenwerk en leren zool. Open schoenen, zoals slippers of sandalen werken ook goed.
slippers

4. Neem een voetenbad

Voetenbadjes zijn heerlijk voor je voeten, ze worden er niet alleen zacht van maar het dood ook bacteriën. Hoe het werkt: doe 3-4 zakjes zwarte thee in een heet badjes met water en laat je voetjes zo’n 20 minuten weken. Zwarte thee vermindert bacteriën groei én vernauwt je poriën, zo is de kans op stinkvoeten gelijk kleiner.

Een andere optie is mondwater of azijn want beide doden bacteriën. Meng een scheutje mondwater of azijn met warm water en laat je voeten een kwartiertje weken. Mondwater ruikt wel iets lekkerder dan azijn. Het nadeel van mondwater? Mondwater kan wel een beetje bijten als je wondjes op je voet hebt.

5. Loop thuis zo min mogelijk op schoenen

Geef je voeten zo veel mogelijk de ruimte om te ademen. Tuurlijk helpen open schoenen, maar het beste is om helemaal geen schoenen te dragen. Loop thuis daarom het liefst zo min mogelijk op schoenen. Je voeten kunnen daardoor lekker luchten!

Voorkom zweetvoeten met Gehwol Voetpoeder
gehwol-voetpoeder

Kom je er echt niet uit? Dan kan je altijd nog een voetpoeder kopen. De Gehwol Voetpoeder verfrist en maakt voeten reukloos. Zeer geschikt voor zweetvoeten. Dit wondermiddel houdt de voeten droog, soepel én geurvrij. Daarbij heeft een sterke absorberende functie en verfrist het zweetvoeten. Je kan de Gehwol dagelijks gebruiken. Voor optimaal effect kan je Gehwol ook in je stokken strooien.

SHOP NU VOOR 11,39