Health

Wat kun je doen als angst of een fobie jouw leven beheerst?

Wat kun je doen als angst of een fobie jouw leven beheerst

De meeste mensen zijn wel eens ergens bang voor. Het ervaren van angst is een hele natuurlijke reactie. Je hersenen registeren een gevaar en zorgen ervoor dat je jezelf daarop kunt voorbereiden. Of er in ieder geval op kunt reageren. Maar wat als de ‘gezonde’ angst nu overgaat in een voortdurende angst of een fobie, die je leven gaat beheersen? Dan kan het tijd zijn dat je hulp krijgt bij het omgaan of misschien zelfs wel overwinnen van die angsten.

Wat is angst precies?

Angst is dus een manier van de natuur om je te waarschuwen voor gevaren. Deze angst ervaar je alleen op momenten dat er aanwijsbaar gevaar dreigt. Bij een angststoornis (of piekerstoornis), is er geen sprake meer van een moment van angst. Je bent continue bang. Dit noemen we een gegeneraliseerde angststoornis. Behalve een angstig gevoel heb je voortdurend last van andere klachten die hieruit voortkomen, zoals piekeren en slecht kunnen concentreren. Ook spierspanning, slapeloosheid en prikkelbaarheid zijn symptomen.

Een fobie als angststoornis

Ook een fobie valt onder de definitie van een angststoornis. Bij een fobie heb je last van een grote angst tijdens een bepaalde situatie of voor een bepaalde zaak. Dit wordt ook wel een niet reële of een ongegronde angst genoemd. Hoewel de persoon die hieraan lijdt zelf ook wel weet dat de angst niet in verhouding staat tot de situatie, is de angst wel degelijk echt. Een ander verschil tussen de gegeneraliseerde angst en de fobie is je lichamelijke reactie. Bij een fobie raak je bijvoorbeeld in paniek. Het kan zich ook uiten in hyperventilatie.

In de greep van angsten en fobieën

Bij een fobie is het dus eigenlijk niet zo dat je er voortdurend in je dagelijks leven tegenaan loopt. Het heeft echt betrekking op iets specifieks. Dit kan een kleine ruimte zijn, een spin of onweer. Bij de gegeneraliseerde angststoornis loop je voortdurend met angstige gevoelens rond. Het neemt echter niet weg dat beiden je leven kunnen beheersen. Bijvoorbeeld omdat je alle situaties waarbij je fobie geconfronteerd kunt worden, zal proberen te voorkomen of te vermijden. En wellicht denk je er de hele dag over na hoe je dit het beste kunt doen. Dit is niet alleen uitputtend. Het beheerst uiteindelijk je hele doen en laten.

Onbegrip van je omgeving

De oorzaak van je angst of fobie is soms moeilijk te achterhalen. En zelfs als je wel weet wat de oorzaak is, wil dat niet zeggen dat het daarmee opgelost is. Angst is een heel persoonlijke ervaring. Je zult dan ook merken dat andere mensen het gevoel dat je hebt, niet zullen herkennen. In sommige gevallen is er zelfs sprake van onbegrip. Het gevolg daarvan is dat je er niets meer over durft te zeggen en dat helpt je niet bij het omgaan met je angsten.

Wat kun je zelf doen?

Een gezonde levensstijl kan je helpen om je mentaal sterker te voelen. Sommige mensen hebben baat bij yoga, meditatie of zelfs CBD olie om rustig te worden. Regelmaat is hierbij in ieder geval belangrijk, zowel op het gebied van eten, bewegen als slapen. Toch hoef je het niet helemaal alleen te doen. Vraag hulp bij de huisarts of een psycholoog. Met de juiste behandelmethode  kun je de angsten te lijf gaan voor een meer ontspannen leven.