Testosteron wat is het precies
Health

Testosteron: iedereen heeft het, maar wat is het precies?

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Maar ook vrouwen maken het aan. Iedereen heeft het dus; de één wat meer dan de ander. Maar wat is testosteron nu eigenlijk precies, welke eigenschappen en welke functies heeft het? Wat als je een tekort hebt, of juist te veel? We zetten alles wat je moet weten over testosteron voor je op een rij.

Ieder mens maakt testosteron aan

Testosteron valt onder de hormonen. Hormonen zijn stofjes die ieder lichaam aanmaakt. Ze dragen bij aan het regelen van allerlei processen en functies in je lichaam. Testosteron is een hormoon dat bij mannen nodig is voor typisch mannelijke kenmerken, zoals onder andere lichaamsbeharing, een lage stem en aanmaak van sperma.

Het stimuleert ook je seksuele verlangens, oftewel libido. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Bij vrouwen is testosteron onderdeel van een mix van hormonen die naast libido ook onder andere de gemoedstoestand en het energieniveau regelt.

Wat is testosteron

Hoeveelheid testosteron bij mannen veel hoger dan bij vrouwen

Ieder mens maakt testosteron aan. In het mannenlichaam gebeurt dat in de teelballen en de bijnieren. Bij vrouwen gebeurt dat ook in de bijnieren en daarnaast ook in de eierstokken. De aangemaakte hoeveelheid verschilt sterk: bij mannen is het gemiddeld 7 mg per dag en bij vrouwen 1 à 2 mg. per dag.

De genoemde hoeveelheden zijn gemiddelden, de werkelijke hoeveelheid kan per persoon sterk verschillen. Het is daar moeilijk precies aan te geven wat een optimaal testosterongehalte is. Bij een relatief lage testosteronwaarde bijvoorbeeld, kan de één zich prettig voelen en de ander juist lusteloos.

Wat doet testosteron?

Dit zijn de functies van testosteron op een rij:

  • Bij de groei van een embryo zorgt het voor de mannelijke geslachtskenmerken.
  • Tijdens de pubertijd is testosteron bij mannen erg belangrijk voor de ontwikkeling van de typisch mannelijke geslachtskenmerken, zoals een zwaardere stem, groei van de penis en lichaamsbeharing.
  • Draagt bij aan productie van sperma.
  • Van grote invloed op het libido zowel bij mannen als vrouwen.
  • Bevordert de talgproductie. Talg beschermt je huid tegen uitdroging.

Testosteron kan bij mannen een rol spelen bij kaal worden. Word je kaal, dan kan een oorzaak zijn dat je haarzakjes (hieruit groeien de haren) overgevoelig zijn voor testosteron.

Wat is testosteron

Wat als je te weinig testosteron hebt?

Bij zowel mannen als vrouwen is geen zin hebben in seks vaak het opvallendste kenmerk van een lage testosteronwaarde. Ook het gevoel weinig energie te hebben kan een symptoom van te weinig testosteron zijn. Bij mannen kan daar nog verlies van spiermassa bijkomen.

Intensieve krachttraining kan helpen om je testosteronwaarde te verhogen. Er is namelijk een wisselwerking: testosteron bevordert opbouw van spiermassa, en andersom is het ook zo dat spiergroei de productie van testosteron stimuleert. Ook kun je met je huisarts overleggen wanneer je het vermoeden hebt dat jouw testosteronwaarde te laag is. Er zijn namelijk verschillende behandelingen voor, bijvoorbeeld testosteron-gels, pillen of injecties.

Wat als je te veel testosteron hebt?

Te veel testosteron kan bij mannen leiden tot agressief gedrag, verhoogd libido, slecht slapen, meer lichaamsbeharing en hoge bloeddruk. Duursporten, zoals lange afstanden hardlopen of fietsen kan helpen om het testosteronniveau te verlagen.

Te veel testosteron kan bij vrouwen leiden tot acne, bovengemiddelde lichaamsbeharing en dunner hoofdhaar. Vaak helpt een anticonceptiepil met progesteron, een vrouwelijk geslachtshormoon. Maar let op, wat je geslacht ook is, vermoed je een te hoog of te laag testosterongehalte, raadpleeg dan eerst je huisarts.