Testosteron: iedereen heeft het, maar wat is het precies?
-
Alfred Rietveld
- •
- Health
- •
- •

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Maar ook vrouwen maken het aan. Iedereen heeft het dus; de één wat meer dan de ander. Maar wat is testosteron nu eigenlijk precies, welke eigenschappen en welke functies heeft het? Wat als je een tekort hebt, of juist te veel? We zetten alles wat je moet weten over testosteron voor je op een rij.
Ieder mens maakt testosteron aan
Testosteron valt onder de hormonen. Hormonen zijn stofjes die ieder lichaam aanmaakt. Ze dragen bij aan het regelen van allerlei processen en functies in je lichaam. Testosteron is een hormoon dat bij mannen nodig is voor typisch mannelijke kenmerken, zoals onder andere lichaamsbeharing, een lage stem, aanmaak van sperma en spiergroei.
Het stimuleert ook je seksuele verlangens, oftewel libido. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Bij vrouwen is testosteron onderdeel van een mix van hormonen die naast libido ook onder andere de gemoedstoestand en het energieniveau regelt.
Hoeveelheid testosteron bij mannen veel hoger dan bij vrouwen
Ieder mens maakt testosteron aan. In het mannenlichaam gebeurt dat in de teelballen en de bijnieren. Bij vrouwen gebeurt dat ook in de bijnieren en daarnaast ook in de eierstokken. De aangemaakte hoeveelheid verschilt sterk: bij mannen is het gemiddeld 7 mg per dag en bij vrouwen 1 à 2 mg. per dag.
De genoemde hoeveelheden zijn gemiddelden, de werkelijke hoeveelheid kan per persoon sterk verschillen. Het is daar moeilijk precies aan te geven wat een optimaal testosterongehalte is. Bij een relatief lage testosteronwaarde bijvoorbeeld, kan de één zich prettig voelen en de ander juist lusteloos.
Wat doet testosteron?
Dit zijn de functies van testosteron op een rij:
- Bij de groei van een embryo zorgt het voor de mannelijke geslachtskenmerken.
- Tijdens de pubertijd is testosteron bij mannen erg belangrijk voor de ontwikkeling van de typisch mannelijke geslachtskenmerken, zoals een zwaardere stem, groei van de penis en lichaamsbeharing.
- Draagt bij aan productie van sperma.
- Van grote invloed op het libido zowel bij mannen als vrouwen.
- Bevordert de talgproductie. Talg beschermt je huid tegen uitdroging.
- Is essentieel voor spiergroei
Wat als je te weinig testosteron hebt?
Bij zowel mannen als vrouwen is geen zin hebben in seks vaak het opvallendste kenmerk van een lage testosteronwaarde. Dit komt doordat je libido erg laag is als je testosteron laag is. Ook het gevoel weinig energie te hebben kan een symptoom van te weinig testosteron zijn. Bij mannen kan daar nog bijkomen dat het opbouwen van spiermassa een stuk moeilijker gaat bij een laag niveau van testosteron.
Intensieve krachttraining kan helpen om je testosteronwaarde te verhogen. Ook kun je met je huisarts overleggen wanneer je het vermoeden hebt dat jouw testosteronwaarde te laag is. Behandelingen als Testosteron Replacement Therapie (TRT) kunnen jouw testosteron boosten, maar komen wel met veel nadelige gevolgen voor je gezondheid. Je lichaam maakt hiernaast zelf veel minder testosteron aan, waardoor je je hele leven afhankelijk blijft van zulke behandelingen.
Het gevolg van veel testosteron hebben
Te veel testosteron kan bij mannen leiden tot agressief gedrag, verhoogd libido, slecht slapen, meer lichaamsbeharing en hoge bloeddruk. Te veel testosteron kan bij vrouwen leiden tot acne, bovengemiddelde lichaamsbeharing en dunner hoofdhaar.