Wat is Refurbished en wat zijn de voordelen?
Tech

Wat is Refurbished en wat zijn de voordelen?

Refurbished: het heeft iets met elektronica te maken, maar er is niet altijd direct duidelijk wat het precies inhoudt. Dat terwijl je er juist veel voordeel uit kan halen als je een beetje kennis van zaken hebt. Geen zorgen, je hoeft geen elektronica expert te zijn, want hier lees je alles wat je moet weten over refurbished.

Wat is refurbished?

We beginnen bij het begin. Wat is refurbished nou precies? Letterlijk vertaald is dit het Engelse woord voor ‘gereviseerd’. Dat klinkt chique, maar houdt in de praktijk in dat de smartphone, tablet of laptop waar het om gaat gecontroleerd is en waar nodig een opknapbeurt heeft gekregen.

Om maar meteen het eerste misverstand uit de weg te ruimen: refurbished en tweedehands is dus niet hetzelfde. Een tweedehands apparaat wordt misschien even opgepoetst voor het de verkoop in gaat, maar bij refurbished apparaten gaat dat een stuk verder: deze worden grondig gecheckt en gecontroleerd zodat alles werkt zoals het hoort. In welke mate een apparaat wordt opgeknapt, verschilt per toestel en aanbieder.

Wat is Refurbished en wat zijn de voordelen?

Op de website van verkopers vind je gelukkig duidelijk terug wat de staat is. Er wordt een refurbished klasse aangegeven of in elk geval aangeduid of het item er gloednieuw uitziet, of toch een paar lichte gebruikerssporen heeft. Zo heb je op Refurbished.nl bij de meeste producten keuze uit “zo goed als nieuw”, “lichte gebruikssporen” en “duidelijke gebruikssporen”. Natuurlijk zit er tussen de verschillende gebruikscondities ook een verschil in prijs. Kort samengevat: een refurbished apparaat is niet nieuw, maar refurbished apparaten krijgen wel een flinke upgrade en is verzekerd van goedwerkende onderdelen.

De voordelen van refurbished

Het eerste voordeel van refurbished ligt voor de hand: de prijzen zijn lager. Een refurbished iPhone 7 is bijvoorbeeld goedkoper dan een gloednieuw model. Voor een lagere prijs heb je een telefoon, laptop of tablet die meer dan prima werkt en soms niet van nieuw valt te onderscheiden.

Als je refurbished vergelijkt met tweedehands aankopen, komt er nog een duidelijk voordeel naar voren: betrouwbaarheid. Bij refurbished apparaten is er veel meer bekend over de conditie van het toestel en heb je de garantie dat het apparaat naar behoren werkt. Heeft je gadget binnen de garantieperiode last van mankementen, dan kun je gewoon terug naar de verkoper. Koop je een tweedehands toestel, dan blijft het altijd een beetje een gok. Garantie die zwart op wit staat ontbreekt en terugbrengen of ruilen is meestal ook geen optie.

Wat is Refurbished en wat zijn de voordelen?

Kies je voor refurbished, dan kies je voor groen, want refurbished is ook nog eens beter voor het milieu. Het is als het ware een manier van recyclen; er hoeft namelijk geen nieuw apparaat geproduceerd te worden. Om een refurbished device te repareren worden er wel vaak nieuwe onderdelen gebruikt, maar het scheelt onderaan de streep alsnog het leeuwendeel van de productiecyclus.

Refurbished en garantie

Ook bij refurbished aankopen is het verstandig om even stil te staan bij wat je precies koopt. Je krijgt op deze apparaten wel garantie, maar check goed wat je garantietermijn is en wat er allemaal onder de garantie valt. Zo heb je bij refurbished devices zoals telefoons en tablets vaak een garantietermijn van 2 jaar, maar hebben de batterijen niet meer de 100% capaciteit die je bij een nieuw apparaat wel hebt. Let daarom bij je aankoop altijd op hoe lang de garantietermijn is en wat er precies gedekt is.

Ben je graag voorzien van de laatste technische snufjes? Bij de nieuwste iPhone lancering ligt er niet meteen een refurbished variant in de schappen. Het zijn gereviseerde modellen en het duurt dus een tijdje voordat een apparaat gebruikt én opgeknapt is. Houd er rekening mee dat het al snel een jaar kan duren voor de eerste refurbished varianten opduiken. Maar als ze er eenmaal zijn, zou het nog eens best je nieuwe favoriete gadget kunnen worden.