Health

Wat is Matcha en waarom is het zo goed voor je gezondheid?

wat is matcha voordelen gezondheid

Wil jij stoppen met koffie? Dan hebben wij een alternatief voor je: Matcha. Check de voordelen van dit natuurlijke groene goedje. Misschien is de (groene) kleur en de smaak in het begin even wennen. Wij vertellen je alles over superfood Matcha en waarom het zo gezond is! We weten zeker dat jij nu iets vaker je bakkie koffie inruilt voor een heerlijke (warme of koude) Matcha.

Wat is Matcha?

Dit magische groene drankje komt uit Japan, al begint de geschiedenis van Matcha in China. Tijdens de Song-dynastie gebruikte men gedroogde en gestoomde theebladeren om poedervormige thee te maken. De theepoeder en heet water werd bij elkaar geklopt. Boeddhisten uit Japan kwamen voor het eerst in China in aanraking met Matcha.

De boeddhisten hebben uiteindelijk hun eigen tradities ontwikkeld. Matcha is poedervormige thee en wordt opgelost in vloeistof zoals melk of water. Matcha is Japanse groene poederthee en staat tegenwoordig bekend als superfood.wat is matcha voordelen gezondheid

Hoe wordt Matcha geproduceerd?

Matcha wordt gemaakt van in de schaduw geplaatste theeplanten. Het proces begint al een aantal weken voor het oogsten van de theeblaadjes. Twintig dagen voor het oogsten worden de planten in de schaduw geplaatst. Op deze manier wordt de groei vertraagt maar de aanmaak van bladgroen verhoogt. De bladeren krijgen een donkerdere tint groen.

De beste blaadjes worden vervolgens met de hand geplukt. Na de oogst worden alle bladeren droog gelegd waardoor ze een beetje verkruimelen. De bladeren worden verpulverd in een stenen vijzel. Het kan makkelijk een uur  duren om zo’n 30 gram Matcha te produceren. Hoge kwaliteit Matcha heeft een zoetheid en  diepe smaak. Matcha bevat cafeïne, dus het is een perfecte manier om gedag te zeggen tegen koffie zonder cafeïne op te geven.

Japanse theeceremonies

Tijdens Japanse theeceremonies krijg je vaak Matcha. De Matcha wordt geserveerd met wagashi (Japanse zoete snacks). Er wordt veel aandacht besteed aan het serveren én drinken van de thee. Zo wordt het poeder met water van 60-70 °C opgeklopt. Uiteindelijk krijg je een schuimige groene vloeistof. Je mag Matcha niet langer kloppen dan 30 seconden, anders wordt het te bitter.

Wat zijn de voordelen van Matcha?

Matcha kent vele voordelen voor je gezondheid. Zeker als je het met regelmaat drinkt en helemaal als je het gebruikt als dagelijkse koffievervanger. Hieronder een aantal van de belangrijkste voordelen voor je fysieke -en mentale balans:

1. Kan de cholesterol in je bloed verlagen

Mensen met cholesterol problemen opgelet! Matcha kan het cholesterol in je bloed verlagen. Ook heeft Matcha een ontspannende en kalmerende werking. Het groene goedje helpt namelijk tegen stress en paniekaanvallen.

2. Helpt bij sneller afvallen

Het is eigenlijk heel simpel: doordat Matcha de bloedsuikerspiegel laag houdt wordt er minder vet opgeslagen en val je sneller af. Daarnaast versterkt Matcha het immuunsysteem. Matcha bevat kalium, calcium, Vitamine A en C, ijzer en eiwitten die het immuunsysteem versterken.

3. Voorkomt (of vermindert) diabetes type 2

Matcha kan helpen als je last heb van ontstekingen. Matcha houdt de bloedsuikerspiegel laag waardoor je diabetes type 2 kan voorkomen.

4. Bevat onwijs veel polyfenolen

Poly watte? Polyfenolen zijn antioxidanten die je lichaam beschermen. De polyfenolen beschermen je lichaam tegen vrije radicalen – moleculaire deeltjes die je DNA beschadigen.

5. Geeft een langdurige energie boost

Koffie zorgt ervoor dat je een koffie rush hebt, die helaas maar van korte duur is. Daarna heb je ook last van een koffiedik. Matcha geeft je een 4-6 uur gelijkmatig en kalme energiestroom. Good to know!

Matcha for the win als superfood en koffie vervanger

Matcha staat tegenwoordig bekend als echte superfood en dat begrijpen wij maar al te goed. Matcha wordt inmiddels verwerkt in ijs, koekjes of andere lekkere zoete hapjes met de smaak van Matcha. Wij zijn fan van Matcha. Ga jij het proberen?