wat is krimpflatie gevolgen
Geld & Carrière

Wat is krimpflatie en waarom krijg je minder voor hetzelfde geld?

We hebben het onlangs gehad over de hoge inflatie. Door inflatie zijn producten duurder geworden, dus moeten producenten van producten creatief zijn in het behouden van hun winstmarge. We kunnen in dit geval praten over krimpflatie, een informele term voor ‘minder krijgen voor hetzelfde geld’. We krijgen vooral in de supermarkt te maken met krimpflatie, we leggen het even uit.

Wat is krimpflatie?

Krimpflatie is geen economische term, maar wordt gebruikt om te beschrijven wat er in de winkel, zoals de supermarkt, gebeurt in een tijd dat de inflatie hoog is. De fabrikanten willen de prijzen van hun producten niet verhogen, maar ze zijn door de hoge inflatie wel meer geld kwijt aan productiekosten. Er moet dus een oplossing komen. Die oplossing hebben wij niet snel in de gaten, en dat is de truc.

De fabrikanten stoppen minder producten in de verpakkingen. Je koopt bijvoorbeeld een pak kaas voor dezelfde prijs als voorheen, maar de plakjes zijn net iets kleiner. Hetzelfde gebeurt bijvoorbeeld bij koekjes. Ook in de verpakkingen van koffie, cornflakes, etc scheelt het soms maar 10 gram. Dat lijkt weinig, maar voor de producent kan het miljoenen euro’s verschil maken.

 

View this post on Instagram

 

Een bericht gedeeld door Erica Eitjes (@ericaeitjes)

Wat zijn de gevolgen van krimpflatie?

Soms kiezen fabrikanten voor een rechtstreekse prijsverhoging, dat noemt men een inflatiecorrectie. Dat merken we meteen, vooral als we de producten veel gebruiken. Bij sommige producten of diensten is dit contractueel vastgelegd, zoals bij telefoonabonnementen. Fabrikanten van levensmiddelen kiezen echter voor een andere weg om de kosten van de hoge inflatie te dekken.

Deze fabrikanten kiezen ervoor om de prijsstijging te maskeren door de inhoud van de verpakkingen kleiner te maken of de minderen. Denk hierbij aan 10 frikandellen in een verpakking in plaats van 12, of 400 gram suiker in plaats van 500 gram. De verkoopprijs blijft exact hetzelfde, maar je krijgt minder in de verpakking. Dit is de definitie van de term krimpflatie.

 

View this post on Instagram

 

Een bericht gedeeld door NU.nl (@nu.nl)

 

View this post on Instagram

 

Een bericht gedeeld door NOS Stories (@nosstories)