Geld & Carrière

Dit bespaar je per maand als je nu overstapt op een warmtepomp

warmtepomp-geld-besparen-per-maand
(Foto: Freepik)

Voel je de druk dat je over moet naar een warmtepomp? Maar je hebt eigenlijk nog geen idee wat het precies doet, of je huis aan de voorwaarden voldoet en hoeveel geld je er uiteindelijk mee kan besparen. Wij zochten het uit.

Nederland is flink aan het verduurzamen om in de buurt te komen van de klimaatdoelstellingen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de overstap van aardgas naar elektriciteit voor de verwarming van je huis en het warme water in de keuken en badkamer. De oplossing is bekend, de warmtepomp.

Wat doet een warmtepomp eigenlijk?

Een warmtepomp is eigenlijk een heel simpel apparaat. Vergelijk het met de werking van een koelkast. Een koelkast haalt de warmte uit de binnenkant en blaast de warme lucht aan de achterkant uit. Deze warme uitgeblazen lucht verwarmt ons huis.

Dit proces werkt volgens de natuurkundige principes zoals verdampen en condenseren. Wanneer een vloeistof verdampt, neemt de warmtepomp warmte op en geeft deze weer vrij bij het condenseren. Dit proces zorgt ervoor dat de energie uit de buitenlucht opgepompt wordt naar een bruikbaar niveau voor verwarming.

Zo werkt de warmtepomp als een efficiënte en duurzame manier om je huis te verwarmen en van warm water te voorzien. Naast dat de warmtepomp kan verwarmen, kan het ook koelen door de processen precies om te draaien en de koude luchtstromen van buiten naar binnen te halen.

warmtepomp-geld-besparen-per-maand
(Foto: Depositphotos)

Hoeveel kun je besparen door een warmtepomp?

Een warmtepomp is niet goedkoop. Voor € 13.000 schaf je een warmtepomp aan inclusief installatie en btw. In sommige gevallen komt hier nog € 3000 bovenop, wanneer je nog geen lage temperatuur verwarming (LTV) hebt. Echter, krijg je voor deze verduurzaming ook subsidie van de overheid in de vorm van € 3000 tot € 4500.

Vervolgens gaan we kijken wat het je op gaat leveren. In een goed geïsoleerde hoekwoning met 2 personen verbruik je jaarlijks zo’n 1010 kuub gas voor verwarming en warm water. Afhankelijk van je energieprijs bespaar je met een warmtepomp met buitenunit 710 tot € 1170 per jaar (inclusief het vastrecht voor de gasaansluiting die weg kan). Hoe groter je woning, hoe meer je er uiteindelijk op gaat verdienen. Bij grotere huizen moet je namelijk meer gas verbruiken om de boel te verwarmen.

In 2023 is er een prijsplafond voor de gas- en stroomprijs. Dit betekent dat je in 2023 maximaal € 1,45 voor gas tot een verbruik van 1200 m³ gas, en € 0,40 voor stroom tot een verbruik van 2900 kWh stroom betaalt. Met een warmtepomp ga je natuurlijk wel veel meer stroom verbruiken, zo’n 3100 kWh meer per jaar. Neem bijvoorbeeld zonnepanelen om dit probleem ook weer te tackelen.

warmtepomp-geld-besparen-per-maand
(Foto: Freepik) Buitenunit van een warmtepomp

Is jouw woning geschikt voor een warmtepomp?

Niet ieder huis is geschikt voor een warmtepomp. Hiervoor zul je moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Voldoe je aan alle onderstaande voorwaarden, dan kun je flink geld besparen op je gasrekening.

1. Is je huis goed geïsoleerd?

Allereerst wordt gecontroleerd of je goede dak- en vloerisolatie hebt én een geïsoleerde spouwmuur. In de ramen dient triple glas of HR++ glas te zitten in de ruimtes die je wil verwarmen. Meestal dus de woonkamer, badkamer en keuken.

2. Check je bouwjaar

Vanaf 2000 zijn alle huizen bijna standaard voorzien van HR++ glas. Vanaf 1992 werd dit geïmplementeerd en zijn steeds meer huizen voorzien van deze standaard. Heb je een woning van ná 1992, dan is een warmtepomp vaak heel gemakkelijk te implementeren.

3. Zorg al voor voldoende verwarming

Is je huis al voorzien van gewone radiatoren, een convectorkacheltje of zelfs vloerverwarming? Allen zijn heel geschikt in combinatie met een warmtepomp. Zorg in ieder geval voor een apparaat dat ervoor zorgt dat de warme lucht al verspreid wordt.

4. Heb je genoeg ruimte?

Een warmtepomp kost wat ruimte. Vaak heb je wel een plekje vrij in een loze ruimte in huis waar je de pomp kunt plaatsen. Denk aan het formaat van een grote koelkast, dus zo’n 80 centimeter breed, 80 centimeter lang en 180 centimeter hoog.

warmtepomp-geld-besparen-per-maand
(Foto: Daikin)

5. Plaatsen van een buitenunit

Een buitenunit van de warmtepomp lijkt op die van een airco. Heb je plek om deze buiten te plaatsen op een veilige plek? Wellicht op het dak van een schuurtje of loze ruimte in je tuin.

Al met al is het dus voor alle partijen gunstig om over te stappen op een warmtepomp. Niet alleen voor je eigen portemonnee, maar ook het klimaat bewijs je een flinke dienst.