Tech

Wanneer moeten de winterbanden onder je auto in Nederland?

wanneer-winterbanden-wisselen
(Foto: Freepik)

Hoewel winterbanden in Nederland niet verplicht zijn en we geen buitenlandse bergtoppen bedekt met sneeuw hebben, kan het toch zinvol zijn om in de koudere maanden op winterbanden te rijden. Maar wanneer moet je ze onder je auto plaatsen? En kun je ook in de zomer op winterbanden doorrijden? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het gebruik van winterbanden in Nederland.

Wanneer winterbanden plaatsen?

De vuistregel is om winterbanden te plaatsen als de temperatuur regelmatig onder de 7 graden Celsius komt. Dit is vaak het geval tussen november en april. Handige ezelsbruggetjes om te onthouden zijn: plaats winterbanden als de ‘r’ in de maand zit, of wissel naar winterbanden als de wintertijd ingaat. Je kunt ook gewoon de weersvoorspelling in de gaten houden en een afspraak maken voor de bandenwissel zodra het kwik begint te dalen. Naast dat je er binnen lekker warmpjes bij zit, moet je ook voor je veiligheid zorgen buitenshuis.

In Nederland zijn strenge winters zeldzaam, maar dat betekent niet dat je geen winterbanden nodig hebt. Winterbanden bieden al meer grip en veiligheid bij temperaturen van maximaal 7 graden Celsius, ook als het niet sneeuwt of vriest. Wissel daarnaast altijd alle vier de banden, en niet alleen de aangedreven wielen. Als de aangedreven en niet-aangedreven wielen niet dezelfde grip hebben, is je auto niet meer stabiel en is het risico op ongelukken groot.

wanneer-winterbanden-wisselen

Winterbanden in de zomer?

Sommige mensen kiezen ervoor om het hele jaar door op winterbanden te rijden om kosten te besparen. Maar is dat wel verstandig? Het antwoord is nee. Rijden op winterbanden in de zomer is niet alleen gevaarlijk, het is ook helemaal niet voordeliger. Winterbanden hebben in de zomer namelijk een langere remweg, een slechtere wegligging en ze slijten sneller bij warm weer. Dat betekent dat je eerder nieuwe winterbanden moet kopen, wat slecht is voor je portemonnee én voor het milieu.

Winterbanden en wintersport

Ga je op wintersport voordat de temperatuur in Nederland daalt? Zorg er dan ook voor dat je auto is uitgerust met winterbanden. In veel Europese landen, zoals Duitsland, Finland, Frankrijk, Luxemburg, Italië, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland, ben je namelijk verplicht om op winterbanden te rijden tijdens winterse omstandigheden. Doe je dat niet, dan riskeer je een flinke boete.

Sneeuwkettingen zijn geen alternatief voor winterbanden. Ze zijn niet gemaakt om lange afstanden mee te rijden op (snel)wegen. Wat wel kan, is het hele jaar door rijden op vierseizoenenbanden. Deze banden bieden een compromis tussen zomer- en winterbanden en kunnen een goede optie zijn voor de tweede auto die niet mee gaat op wintersport. Pas wel je rijstijl aan, want je moet zelf compenseren waar de vierseizoenenband tekortschiet ten opzichte van de echte winterband.

wanneer-winterbanden-wisselen

Waar let je op en wat zijn de consequenties?

Of je de winterbanden nu zelf plaatst of laat plaatsen, er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Check allereerst de winterbanden test van de ANWB, zo weet je direct welke banden goed én welke vooral niet goed zijn. Controleer de staat van de banden: vervang ze als de profieldiepte minder dan 4,5 mm is en kijk of er beschadigingen zijn zoals bulten, happen uit de zijkant of droogtescheurtjes. Controleer ook de bandenspanning, want deze verandert als de temperatuur dat doet. Koop je nieuwe winterbanden en ben je van plan om in Duitsland te rijden? Kies dan voor banden met het sneeuwbloksymbool, want alleen die banden worden officieel erkend als winterbanden.

Hoewel winterbanden in Nederland niet verplicht zijn, kan het ontbreken ervan wel consequenties hebben als je in de winter door bekende wintersportgebieden als Duitsland, Italië, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland rijdt. Raak je daar betrokken bij een ongeval zonder winterbanden? Dan kun je mogelijk aansprakelijk gesteld worden en krijg je in het ergste geval je letselschade niet vergoed.