Tech

Wanneer moet je de accu van je e-bike vervangen? Let op deze 5 signalen

wanneer accu e-bike vervangen
(Foto: Freepik)

Een goed onderhouden e-bike kan heel wat jaren meegaan, maar helaas geldt dat niet altijd voor de accu. Tot grote frustratie loopt deze sneller en sneller leeg. Maar wanneer weet je nu precies dat het tijd is om je batterij te vervangen?

Gelukkig zijn er duidelijke aanwijzingen die je helpen om te bepalen of het tijd is voor een nieuwe batterij. Het goede nieuws is daarbij dat veel e-bike batterijen relatief eenvoudig te vervangen zijn, dus je hoeft niet meteen een nieuwe fiets te kopen.

Indicatoren voor het vervangen van je e-bike batterij

Hoewel een e-bike vaak wel meer dan tien jaar meegaat, geeft de batterij vaak eerder de geest, meestal na 5 tot 8 jaar. Dit kan natuurlijk voor de nodige frustratie zorgen, want niemand wil halverwege een lange rit zonder trapondersteuning komen te zitten.

We zetten de belangrijkste signalen die je kunt herkennen voor je op een rij. Wanneer je deze indicatoren opmerkt, is het verstandig om contact op te nemen met een fietsenmaker of de fietsenwinkel waar je je e-bike hebt gekocht. Dit zijn de 5 meest voorkomende signalen.

wanneer accu e bike vervangen laden

1. Verminderde actieradius

Vaak is een van de eerste tekenen van een versleten batterij een opvallende afname in de afstand die je kunt afleggen met trapondersteuning. Dit noemen we de actieradius van je e-bike. Als je voornamelijk korte afstanden fietst, kan het zijn dat je deze achteruitgang niet meteen merkt. Vergelijk het met de batterij van je smartphone die na verloop van tijd minder lang meegaat.

2. Opladen tot minder dan 100%

Een andere belangrijke indicator is wanneer je batterij niet meer volledig oplaadt tot honderd procent. Als je opmerkt dat de batterij niet meer de maximale capaciteit bereikt, betekent dit dat de batterij mogelijk versleten is.

Als je nog steeds voldoende kilometers kunt afleggen met je e-bike, hoef je niet onmiddellijk een reparatieafspraak te maken, maar houd de batterij wel nauwlettend in de gaten, aangezien dit een teken van slijtage kan zijn.

3. Langzamer opladen

Als het opladen van je batterij veel langer duurt dan voorheen, kan dit ook wijzen op een versleten batterij. Hoewel het vrij normaal is dat de oplaadtijd van de batterij na verloop van tijd wat toeneemt, moet je wel opletten als het opladen aanzienlijk langer duurt dan voorheen.

Als het opladen bijvoorbeeld echt hinderlijk wordt en je e-bike niet meer voldoet aan je verwachtingen, is het tijd om een nieuwe batterij te overwegen.

wanneer accu e-bike vervangen

4. Schade aan de batterij

Een vierde indicatie om je accu te vervangen is schade aan de batterij of de behuizing ervan. Als je elektrische fiets bijvoorbeeld omvalt, kan de batterij schade oplopen.

Denk er ook aan dat een accu van een e-bike over het algemeen het beste presteert bij normale temperaturen, laten we zeggen tussen de 10 en 20 graden. Als je de accu langdurig in de brandende zon of juist in de vrieskou laat staan, dan kan dat bijdragen aan slechtere prestaties.

5. Onverwacht vermogensverlies of snelheidsvermindering

Nog iets om op te letten, is onverwachte vermogensverlies of aanzienlijke vermindering van de snelheid. Als je e-bike aanzienlijk trager lijkt te reageren of als je merkt dat de motor minder krachtig is dan voorheen, kan dit duiden op een verslechterende batterijprestatie. Houd deze signalen in de gaten, want ze kunnen wijzen op een verminderde efficiëntie van de batterij.