Geld & Carrière

Van hotdogkraam naar Wagner-baas: bizzare leven van overleden Jevgeni Prigozjin

Van hotdogkraam naar Wagner baas dit is het bizarre leven van Jevgeni Prigozjin
Jevgeni Prigozjin: baas van huurlingenleger Wagner Group Foto: Twitter

Voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak had niemand van hem gehoord, maar daarna was hij en zijn leger huurlingen onlosmakelijk verbonden met het conflict: Jevgeni Prigozjin. Deze krijgsheer was medogenloos, schatrijk, en hij was de luis in de pels van zowel Poetin als Zelensky. Zijn Wagner Group staat bekend als zeer gewelddadig, maar uiterst effectief in conflictgebieden. Zelf was hij geliefd onder zijn soldaten en een groot deel van de Russische bevolking. Prigozjin is zojuist overleden na een vliegtuigongeluk. Dit melden verschillende media en de wagnergroep zojuist zelf. 

Van crimineel naar cateraar van het Kremlin

Jevgeni Prigozjin werd in 1961 geboren in Leningrad, de stad die we sinds 1993 kennen als Sint Petersburg. Toen zijn vader op jonge leeftijd stierf werd hij gedeeltelijk opgevoed door zijn stiefvader, een instructeur in langlaufen die hem naar de atletiek-kostschool stuurde. Daar studeerde Prigozjin in 1977 af. De temperamentvolle Jevgeni koos daarna echter voor een crimineel pad, en werd in 1981 veroordeeld tot 12 jaar cel voor verschillende misdrijven.

Hij heeft in totaal negen jaar in gevangenschap doorgebracht. Toen hij in 1990 vrijkwam startte hij samen met zijn vader een hotdogkraam, wat later uit zou groeien tot een zeer succesvol cateringbedrijf. De reputatie van zijn restaurants haalde het Kremlin, waarna hij in 2001 door Poetin werd uitgenodigd om eten te serveren tijdens een ontmoeting tussen hem en de Franse president Jacques Chirac. Vanaf dit punt werd Prigozjin de vaste kok en vertrouweling van Vladimir Poetin.

Oprichting Wagner Group van Jevegni Prigozjin

Met de president van Rusland aan zijn zijde wist Jevgeni Prigozjin uit te groeien tot een machtig man in de bedrijfswereld. Hij richtte in de afgelopen twintig jaar talloze bedrijven op, waaronder de Wagner Group, de paramilitaire organisatie die we inmiddels allemaal kennen vanwege de oorlog in Oekraïne. Jevgeni Prigozjin, inmiddels een miljardair, betaalde zijn Wagner soldaten een prima salaris, en is zeer gerespecteerd vanwege zijn betrokkenheid bij zijn huurlingen.

Op het moment van schrijven zijn de spanningen tussen Poetin en Prigozjin flink opgelopen en heeft het noodlot voor Prigozjin toegeslagen. De Wagner-baas stond bekend om zijn tactische oorlogvoering en is nu van het strijdtoneel verdwenen. Hij overleed volgens de geruchten vandaag tijdens een vliegtuigongeluk. Hij zou aan boord zijn geweest van een vliegtuig dat net ten noorden van Moskou is neergestort.