waarom-geen-banaan-eten-ontbijt
Food & Drinks

Om deze reden kun je beter geen banaan als ontbijt eten

De banaan is een van de meest gegeten fruitsoorten van ons land. Het is een tussendoortje dat lekker en gezond is, en bovendien is het een prima alternatief voor een boterham met hagelslag, of toch niet? Een banaan eten als ontbijt lijkt een prima oplossing als je te laat voor je werk bent, en even snel wat in je maag wil hebben, maar schijn bedriegt. Een banaan eten op een lege maag is namelijk niet verstandig.

Slecht voor de spijsvertering

Laten we voorop stellen dat een banaantje hartstikke gezond voor je is, laat daar geen twijfel over bestaan. Er zitten niet zoveel vitamine C in, zoals bij een sinaasappel wel het geval is, maar een banaan zit wel boordevol voedingsvezels, vitamine B2, vitamine B6, kalium, en andere stofjes die goed voor je lichaam zijn. Er zit echter ook zetmeel in, en daarin zit het ‘gevaar’.

Als je bananen op een lege maag eet dan bestaat de kans dat je darmflora ontregeld raakt. Een banaan kan een opgeblazen gevoel geven door gisting, mensen die gevoelig zijn voor verstopping in de darmen kunnen een banaan ook beter laten liggen. Een banaan kan niet gisten in de maag, daarvoor is de omgeving te zuur. Feit is wel dat de bacteriën in de darmen helpen om de resten van de banaan te verteren, waardoor een vorm van gisting ontstaat.

banaan ontbijt ongezond

Een banaan als ontbijt

Mensen die gevoelig zijn voor een ontregelde darmflora kunnen dus hinder ondervinden van een banaantje op een lege maag, dus dan is een appeltje of een ander soort fruit een betere optie. Het gisten is een normaal proces, dus meer dan een opgeblazen gevoel zal het niet geven. Volgens het voedingscentrum wordt een banaan zelfs aangeraden, mits het wordt gegeten met yoghurt of op brood.

Bananen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. In een interview met dagblad Metro liet Iris Groenenberg van het Voedingscentrum weten dat het belangrijk is dat er gevarieerd wordt gegeten. Je voedingsstoffen uit alleen bananen halen is dus niet verstandig, want dan mis je weer andere belangrijke vitamines. Kortom; een banaan op een lege maag is niet gevaarlijk, maar kan wel een ongemakkelijk gevoel geven.

banaan ontbijt voedingscentrum