Health

Dit is waarom je niet strak met je benen over elkaar moet zitten

Benen over elkaar

Iedereen doet het wel eens, maar wist je dat met je benen over elkaar zitten met name voor mannen een onverstandige houding is? Zeker als je het te strak en te lang doet. Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je wel lang met je benen over elkaar zit? We zochten het voor je uit.

Iedereen doet het wel eens

De benen over elkaar slaan doet iedereen wel eens, soms zelfs ongemerkt, als je aandachtig zit te luisteren bijvoorbeeld. Vroeger werd dat als iets typisch vrouwelijks gezien. Geen onlogische gedachte: bij vrouwen hangt er nu eenmaal minder gereedschap in de weg bij het kruisen van de benen.

Maar ook bij mannen is deze zithouding acceptabel, maar dat betekent niet dat het ook verstandig is. Af en toe even de benen over elkaar heeft weinig gevolgen, maar lange tijd strak je benen over elkaar houden is niet aan te raden.

Benen over elkaar -Je knelt de bloedtoevoer naar de benen af

Om te beginnen is lang met je benen over elkaar zitten niet goed voor je benen en voeten. Je knelt namelijk de bloedtoevoer af. Je zult merken dat als je lang strak met je benen over elkaar zit je last krijgt van tintelingen in de voeten en/of benen.

Uit een wetenschappelijke studie bleek dat deze zithouding de bloeddruk verhoogt. Het effect is tijdelijk, maar heb je van jezelf al een hoge bloeddruk dan kan je er wel degelijk last van krijgen.

Onnatuurlijke positie van je wervelkolom

Ooit een oermens met de benen over elkaar gezien? Wij ook niet, want daar zijn simpelweg geen afbeeldingen uit die tijd van bewaard gebleven. Maar waarschijnlijk deden ze dat niet, omdat het een onnatuurlijke houding is. Daarmee bedoelen we dat je jouw heupen in een vreemde positie zet ten opzichte van je wervelkolom. Op de lange termijn kun je daar last van krijgen.

Benen over elkaar

Je kleine vriend wordt er niet heel blij van

Het door mannen toch meestal gekoesterde lichaamsdeel tussen de benen komt in de knel. Dat is op zich al opmerkelijk, want meestal zijn mannen zuinig op hun gereedschap. Je weet immers maar nooit wanneer je het ineens dringend nodig hebt. Maar je raadt natuurlijk al dat met je benen over elkaar zitten je kleine vriend ernstig in de verdrukking brengt.

Daarnaast neemt de productiecapaciteit in je scrotum drastisch af hoe langer je met je benen over elkaar zit. Sla je af en toe je benen over elkaar, dan is dat helemaal niet erg. Je hoeft je geen zorgen te maken als je het een korte tijd doet. Maar let er wel op dat je er geen gewoonte van maakt om dit langdurig te doen.