Film & Serie

Dit bijzondere bedrag is het felbegeerde Oscar-beeldje waard

waarde oscar beeldje

De 95ste editie van de Oscaruitreiking heeft vannacht in Dolby Theatre in Los Angeles plaatsgevonden. De grote winnaar van de avond was de film ‘Everything, Everywhere, All At Once’, waarin actrice Michelle Yeoh de hoofdrol vertolkt. De film kreeg maar liefst zeven beeldjes, waaronder die voor beste actrice, beste film, en beste regie. Het is dus goud wat er blinkt voor de cast van deze productie, maar wat is een Oscar-beeldje waard? Wij zochten het uit.

Felbegeerde gouden beeldje

De top van de filmwereld was afgelopen nacht aanwezig bij de 95ste uitreiking van de Oscars. De rode loper stond vol met celebrity’s zoals Dwayne ‘The Rock’ Johnson, zangeres Rihanna, en Brendan Fraser, die verrassend genoeg een Oscar kreeg voor Beste Acteur. Het felbegeerde Oscar-beeldje is de kroon op het werk van veel acteurs en regisseurs, dus staan ze graag op het podium om een exemplaar van het gouden beeldje in ontvangst te mogen nemen.

Maar wat kost zo’n fysiek stukje waardering eigenlijk? We zouden verwachten dat het beeldje een vermogen waard is, maar niets is minder waar. Het bedrijf dat het beeldje maakt, Polich Tallix Fine Art Foundry in New York heeft laten weten dat het felbegeerde gouden beeldje ongeveer 400 dollar kost. Het beeldje is bedekt met bladgoud, maar in werkelijkheid is een Oscar-beeldje veel minder waard dan 400 dollar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Academy (@theacademy)

De waarde van een Oscar-beeldje

De reden voor de bizar lage prijs van het beeldje komt omdat Steven Spielberg in 2001 de Oscar die Bette Davis in 1938 won kocht voor 578.000 dollar. Hij wilde het beeldje als collectors-item hebben, maar dat schoot bij vooral de Academy (de organisatie achter de Oscar-uitreiking, ook wel de Academy Awards genoemd) in het verkeerde keelgat. Na dit incident bedacht Academy een nieuwe regel dat het doorverkopen van het beeldje moet voorkomen.

Door deze nieuwe regel is besloten dat de marktwaarde van een Oscar-beeldje slechts 10 dollar is. De Academy heeft besloten dat het de eigendomsrechten op het Oscar-beeldje blijft houden, maar ze willen er niet meer dan 10 dollar voor betalen. Dit maakt het doorverkopen van een beeldje onaantrekkelijk voor de eigenaren van de prijs. Het beeldje is dus vrijwel niets waard, en heeft alleen een symbolische waarde voor degene die de prestigieuze award in ontvangst mag nemen.