Vrouwen argwanender over veiligheid smartphone dan mannen
Tech

Vrouwen argwanender over veiligheid smartphone dan mannen

“Hoi Pap, kan je me helpen? Ik heb twee rekeningen die dringend betaald moeten worden. Kan jij het overschrijven? Internetbankieren werkt nog niet op mijn nieuwe telefoon. Ik betaal het dit weekend terug!”… Op het eerste gezicht een onschuldig bericht, toch? Geen wonder dat zo’n 10% van de Nederlanders in dit soort vormen van Whatsapp-fraude trapt. En mannen zijn blijkbaar minder argwanend dan vrouwen…

Malafide berichten troef

De politie, vakpers, telefoon- en internet providers sturen geregeld waarschuwingen over digitale fraude de wereld in. En toch blijven de nepberichten circuleren. Paniekberichtjes van zoon- of dochterlief, een familielid, vriend of vriendin. Een link om je niet-afgeleverd pakket te kunnen ophalen. Een dringende boodschap van je bank. Die niet te missen kortingsbon in ruil voor een korte enquête… Digitale oplichting is een groeiend probleem.

Bovendien gaan cybercriminelen steeds vernuftiger te werk. Stuurden ze dit soort berichten vroeger naar honderden mensen tegelijk, doen ze nu het nodige voorwerk en benaderen ze individuele personen, mét oog voor details. Vertrouwd taalgebruik, een van het internet geplukte profielfoto of een verwijzing naar het feestje van afgelopen weekend overtuigen zelfs de meest nuchtere gebruikers. Maar hoe vaak worden Nederlanders slachtoffer van Whatsapp-fraude. En hoeveel Nederlanders vertrouwen hun smartphone eigenlijk?

Zuid-Hollandse dames meest wantrouwig

Akkoord, deze titel is wat kort door de bocht. Maar, uit een enquête van VPNGids onder 800 Nederlanders blijkt wel dat vrouwen argwanender zijn over de veiligheid van hun smartphone dan mannen. 54% van de vrouwen vertrouwt dit toestel, terwijl 68,7% van de mannen het gebruiken ervan veilig vindt. In de groep 40 tot 49 jaar is het wantrouwen het grootst, terwijl jongeren tussen 16 en 29 jaar én 60-plussers hun smartphone in de meeste gevallen wél vertrouwen.

Het verschil tussen verschillende provincies is overigens opmerkelijk. Zo zijn Drentenaren zich blijkbaar minder bewust van de gevaren van smartphones – of ze krijgen er minder mee te maken, dat kan ook. Ook het merendeel van de Friezen, Zeelanders en Limburgers gaat ervan uit dat hun smartphone veilig is. Aan de andere kant van het spectrum treffen we Zuid-Hollanders. Zij zijn veel alerter voor de risico’s. Slechts iets meer dan de helft vindt smartphonegebruik veilig.

Vrouwen argwanender over veiligheid smartphone dan mannen

Iedereen het doelwit

Best alarmerend is het groot bereik dat cybercriminelen hebben; 84% van de Nederlanders ontvangt wel eens een malafide bericht. Nog erger is dat de e-mail of een social media-account van 1 op 9 Nederlanders al een keer is gekraakt, wat het voor criminelen overigens nog makkelijker maakt om nepberichten de wereld in te sturen. En nee, de digitale generatie is niet per definitie het meest digismart. Zo is 4 op 10 jongeren al eens het slachtoffer geweest van digitale oplichting.

Welke berichten het meest succesvol zijn voor cybercriminelen? Dat zijn vooral nepberichten van een telefoonprovider of de overheid. Mensen doorzien dit soort berichten vaak niet, waardoor ze met regelmaat op gevaarlijke links klikken. Idem dito voor neptelefoontjes van zogenaamde bankmedewerkers: 9,6% van de mensen aan de andere kant van de lijn ervaart achteraf te zijn opgelicht. Whatsappberichten van een zogenaamde bekende tot slot zijn een voltreffer: 10,3% van ontvangers wordt daadwerkelijk slachtoffer van dit soort fraude.

Gezond verstand?

Nederlanders staan bekend om hun flinke portie gezond verstand. In het geval van digitale fraude zijn er echter slimmere manieren om je tegen online criminelen te wapenen dan nooit ofte nimmer klikken op verdachte e-mails of links. Cybercriminelen hebben immers honderd-en-één scenario’s bedacht om wél overtuigend over te komen.

We zetten enkele tips voor veilig smartphonegebruik op een rij.

  • Tip 1. Installeer antivirus op je smartphone.
  • Tip 2. Gebruik tweestapverificatie voor belangrijke accounts.
  • Tip 3. Pas op met appjes of sms’jes van onbekende +316 of 06-nummers.
  • Tip 4. Verifieer onverwachte of vreemde verzoeken altijd met een videogesprek of face-to-face.
  • Tip 5. Scherm je privégegevens op social media af voor derden.

Bron: VPNGids.nl