Health

9 grootste voordelen van stoppen met roken op korte en lange termijn

Voordelen van stoppen met roken korte lange termijn

Wil je stoppen met roken, dan kan het een sterk hulpmiddel zijn om de voordelen daarvan voor ogen te houden. Voordelen van stoppen met roken zijn er namelijk best veel; voor je financiën, maar natuurlijk vooral voor je gezondheid. We helpen je graag op weg en zetten de 9 grootste voordelen van stoppen met roken voor je op een rij.

Voordelen van stoppen met roken op korte termijn

Stoppen met roken kan lastig zijn. Je kunt last krijgen van ontwenningsverschijnselen en terugval. Het helpt je om door te zetten als je weet dat dit al de voordelen van stoppen met roken op korte termijn zijn:

9. Hartslag en bloeddruk dalen

Dit proces start al ongeveer een uur nadat je gestopt bent. Je hartslag en je bloeddruk dalen en je longen beginnen aan een soort grote schoonmaak. De hoeveelheid koolmonoxide in je lichaam begint af te nemen.

Voordelen van stoppen met roken

8. Meer zuurstof

Binnen 24 tot 72 uur nadat je gestopt bent. Op deze korte termijn krijg je al meer zuurstof. Je ademt makkelijker, je voelt je energieker.

7. Smaak en reuk verbeteren

Na ongeveer 48 uur is alle nicotine uit je lichaam.Dit heeft onder ander tot gevolg dat je reuk- en smaakvermogen sterk verbeteren. Je geniet meer van eten en drinken.

6. Je huid gaat er beter uitzien

Stop je met roken, dan gaat je huid er beter uitzien. Dat komt doordat de doorbloeding toeneemt. De grauwe huidskleur die je vaak ziet bij verstokte rokers neemt af.

5. Je ruikt frisser

Al na enkele dagen merk je – en je omgeving –  dat je kleren en je adem niet meer naar rook stinken. Rookte je binnen, dan merk je ook dat je huis frisser gaat ruiken.

Voordelen van stoppen met roken

Voordelen van stoppen met roken op lange termijn

Hou vol, want op de lange termijn merk je nog veel meer voordelen van het stoppen met roken:

4. Rokershoest verdwijnt

Al vrij snel, na gemiddeld ongeveer een maand, merk je dat de typische rokershoest verdwijnt.

3. Algemene conditieverbetering

Je longfunctie en je bloedsomloop verbetert sterk als je gestopt bent. Ook als je niet sport, merk je dat je makkelijker beweegt en minder snel buiten adem bent.

2. Minder gezondheidsrisico

Na 1 jaar is het risico dat je hart- en vaatziekten met de helft afgenomen. Na 5 tot 15 jaar is het risico op een beroerte vergelijkbaar met dat van een niet-roker en is het risico op longkanker gehalveerd. Dat geldt ook voor andere soorten kanker.

Voordelen van stoppen met roken

1. Financieel voordeel

Je gezondheid is het allerbelangrijkste wat je hebt. Dat is ook vaak de sterkste motivatie om te stoppen met roken. Maar het financiële aspect is niet te onderschatten, en ook een van de voornaamste voordelen van stoppen met roken. Roken kost veel geld en dat wordt alleen maar meer. Om het roken te ontmoedigen belast de overheid het roken steeds zwaarder.

Nu kost een pakje sigaretten – van 20 stuks – gemiddeld zo’n € 8. Vanaf 1 april 2023 gaat dat omhoog naar gemiddeld € 9 en vanaf 1 april 2024 zelfs € 10. Rook je een pakje per week, dan bespaar je dus al snel € 500 per jaar en rook je twee pakjes per week zelfs € 1000!