sauna
Health

Dit zijn alle gezonde voordelen van naar sauna gaan

Als je een druk leven hebt dan is het heerlijk om af en toe even stoom af te blazen. Een half uurtje in een sauna kan dan een moment van rust en stilte zijn. Maar buiten het feit dat het ontspannend voor de geest is, is het ook waanzinnig gezond voor je lichaam. Een sessie van een kwartiertje kan al voldoende zijn. We hebben de voordelen van een saunabezoek hieronder op een rijtje gezet.

Een bezoek aan de sauna

De oorsprong van de sauna ligt in Finland. Het is een Finse benaming voor een droog en heet luchtbad. In de vroege historie van Finland leefden men in hutten die deels onder de grond lagen. Om deze hutten te verwarmen legde men verwarmde stenen in de hut. Daar werd water op gegoten, waardoor de temperatuur opliep. De functie was dus eerst bedoeld als verwarming, maar is uiteindelijk tot de huidige sauna geëvolueerd.

De temperatuur kan oplopen tussen de 80-120°C. Hierdoor gaat de persoon in de sauna snel zweten, wat over het algemeen als reinigend wordt ervaren. Door het plotselinge temperatuurverschil van het lichaam worden er allemaal processen in werking gezet. Een sauna is goed voor zowel lichaam als geest. We zetten de voordelen even op een rijtje.

sauna vrouw

Een sauna is goed voor het afvoeren van afvalstoffen

Als je een bezoek aan de sauna neemt dan stijgt je lichaamstemperatuur van 37 naar 39 graden. Dit verschil zet een proces in gang waar je huid op reageert. Als je huid voelt dat er oververhitting dreigt dan verwijden de bloedvaten in je huid, en ga je extra zweten. Door het zweten worden afvalstoffen afgevoerd. Ook afvalstoffen die al langer in je huid zitten, zoals talg en vuil dat vastzit in je poriën zullen er worden uitgezweet.

Een bezoek aan de sauna is dus erg goed voor je huid. Vooral mensen die bepaalde huidaandoeningen hebben ervaren de gezonde effecten van een saunabezoek. De reinigende werking van het zweetproces is één van de redenen waarom mensen een luchtbad nemen. Je voelt je oprecht een stuk lichter en frisser als je weer naar buiten stapt.

Finse sauna

Je maakt serotonine aan

Bij een stijgende lichaamstemperatuur geven neuronen in de hersenen een grotere hoeveelheid van het gelukshormoon serotonine af. Dit is vastgesteld door Christopher Lowry, een onderzoeker aan de universiteit van Colorado. Hij legde een verband tussen warmte en gezondheid. Tijdens zijn onderzoek observeerde hij mensen in groepsvorm

De proefpersonen in die een therapievorm met saunabezoek ondergingen voelden zich gelukkiger en relaxter dan de proefpersonen die dezelfde therapie ondergingen zonder een bezoek aan de sauna. Dit is de reden waarom mensen zich dus een stuk relaxter en gelukkiger voelen na een saunabezoek. Het werkt simpelweg ontspannend.

sauna stel

Je weerstand wordt beter

Als je twee keer per week naar de sauna gaat dan heb je na een maand 30% minder kans op een verkoudheid. Dit wil dus zeggen dat je weerstand aanzienlijk omhoog gaat. Een onderzoek van de universiteitskliniek Charité in Berlijn wijst uit dat een sauna je immuunsysteem verbetert. Het is echter wel belangrijk dat je op regelmatige basis een heteluchtbad neemt.

Hoe dat werkt? Je lichaamstemperatuur stijgt tijdens een bezoek aan de sauna. Je lichaam herkent dit als koorts dus worden er extra afweerstoffen gemaakt om een eventueel virus of ziekteverwekker af te kunnen breken. Je immuunsysteem krijgt dus een extra boost, waardoor je minder snel vatbaar bent voor een verkoudheid of griep.

sauna accessoires

Een sauna helpt tegen spierpijn

Als je een zware werkdag hebt gehad, of iets te hard bent gegaan in de sportschool dan is een sauna een prima manier om spierpijn tegen te gaan. Een infraroodcabine is nog beter om je lichaam te verwarmen. Als je last hebt van chronische rugpijn of arthritis dan kan een kwartiertje infrarood-sauna de pijn verlichten. Het werkt ook ontspannend.

De infrarood lampen geven namelijk stralen af die diep in de huid dringen. Ook voor mensen met reuma en andere gewrichtsproblemen kan een bezoek aan de sauna een vorm van verlichting bieden. kortom; er zitten veel lichamelijke en geestelijke voordelen aan een sauna. Er zit er vast ook eentje bij jou in de buurt, dus waar wacht je op?

sauna vrouwen