Life

11 verrassende voordelen van ouder en wijzer worden

voordelen-ouder-worden
Dit zijn enkele van de voordelen van ouder worden Afbeelding: film Old Friends

Mensen worden ouder, zo simpel is het. Er zijn mensen die klagen dat ze ouder worden, maar je kunt beter dankbaar zijn voor elke dag. Het is zonder twijfel een feit dat er lichamelijke veranderingen optreden als de jaren gaan tellen, maar zo is het nu eenmaal. Er zitten echter ook veel voordelen aan ouder worden. Laten we deze leuke feiten eens onder de loep nemen, want we blijven niet eeuwig jong, maar kunnen wel in elke levensfase geluk vinden.

1. De kinderen worden ouder

De tijd dat je krijsende kleuters door een supermarkt moet slepen is voorbij, evenals het tenenkrommende gedrag van een muffige puber. Als je kinderen groter zijn, worden ze zelfstandiger, en dat staat gelijk aan vrijheid voor jou. Je hoeft geen oppas meer te regelen, luiers te verschonen, of verplicht een avondvierdaagse te lopen tot de blaren op je voeten staan.

2. Je wordt waarschijnlijk wijzer

Als de jaren gaan tellen dan kun je jouw levenswijsheid om gaan zetten in een comfortabel leven. Je hebt al genoeg gestrest om zaken waar je vroeger geen ervaring mee had. Nu weet je beter, en kun je mensen uit gaan lachen die zich druk maken om zaken die er eigenlijk niet toe doen. De term ‘wijsheid komt met de jaren’ is niet verzonnen door een jong persoon.

ouder wijzer

3. Je hebt meer tijd voor sport

Nu de opvoeding van het nageslacht erop zit, kun je tijd vrijmaken voor andere dingen, zoals sporten. Ouder worden heeft niets te maken met aftakelen. Met die mindset sta je al met één been in het graf. Met het juiste trainingsschema en een hoop discipline ben jij op latere leeftijd sterker en fitter dan veel mannen die tien jaar jonger zijn. Dus begin nu alvast met sporten.

4. Je bent meer jezelf over tijd

In je jongere jaren was je gevoelig voor de meningen van anderen, dus ging je jezelf gedragen naar de maatstaven van anderen. In je jeugd trok je als schaap dezelfde kleding van de kudde aan, en als dertiger imiteerde je als een aap je collega’s op het gebied van geld en carrière. Nu ben je een oude wijze wolf met een eigen mening en een flinke dosis zelfvertrouwen, heerlijk toch?

ouder jezelf

5. Je ervaart meer rust

Vroeger voelde je jezelf bijna verplicht om sociale contacten te onderhouden, en was je te vinden op elk feestje. Als je ouder wordt veranderen je prioriteiten, en kies je vaker voor een goed boek dan voor een festival. Je leeft een stuk minder gehaast, en ervaart hierdoor een stuk meer rust. Dat wil niet zeggen dat je zo nu en dan niet lekker los kan gaan op een feestje, want dat mag ook.

6. Je hebt meer geld te besteden

Toen je nog jong was gaf je bakken met geld uit aan spullen, feestjes, en andere zaken die je eigenlijk helemaal niet nodig had. Als je ouder wordt dan ga je (als het goed is) verstandiger met geld om, en leg je een financiële buffer aan, of heb je een flink spaarpotje opgebouwd. Daarnaast werk je jezelf niet meer een slag in de rondte voor de kinderen, want die betalen hun eigen sh*t maar als ze ouder zijn.

ouder geld

7. De sessies tussen de lakens worden beter

Als je al wat jaartjes ouder bent dan heb je, als het goed is, al flink wat ervaring op liefdesgebied, en heb je ook alle standjes al meerdere keren uitgeprobeerd. Daarnaast kun je jezelf mentaal sneller geven aan je partner, want als je kaal bent hoef je jezelf niet meer druk te maken over je kapsel tijdens een stomende sessie. Je denkt minder na, dus minder geforceerd, dus genieten.

8. Je waardeert het leven meer

Als de jaren gaan tellen dan word je jezelf steeds bewuster van je eigen sterfelijkheid, en ga je vaker genieten van de kleine dingen in het leven. Je maakt je minder druk om onbenulligheden, waardoor je meer tijd krijgt om oprecht te genieten van de wereld om je heen. Wees dus dankbaar voor iedere dag dat je bij je geliefden mag zijn, in plaats van klagen over een paar grijze haren.

ouder leven

9. Je krijgt meer compassie

Als je jong bent dan weet je nog niet hoe het is om in andermans schoenen te staan, dus ben je emotioneel minder betrokken bij mensen. Als je zelf het nodige hebt meegemaakt, dan kun je jezelf makkelijker verplaatsen in een ander, dus krijg je meer compassie voor de ander. Kortom: je wordt begrip voller. Gebruik dit om anderen te helpen, ze zullen dat niet vergeten.

10. Je bent minder snel bang

Je hebt maar weinig angst voor de toekomst, want je hebt alles al een keer gezien en gedaan. Door jouw levenservaring krijg je meer vertrouwen in een goede afloop van eventuele toekomstige problemen, dus zit je er minder over in. Het grootste probleem is op een gegeven moment dat je kunstgebit uit je mond vliegt als je moet niezen. De rest is onbelangrijk.

11. Je krijgt vaker kortingen

Niet onbelangrijk. Als je ouder bent dan krijg je korting op van alles en nog wat. Van museumkaartjes tot het openbaar vervoer, je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een seniorenkorting voor. Dat bespaarde geld kun je mooi steken in de maandelijkse bijdrage voor de bridgeclub, of een abonnement op de Playboy.

ouder geld