Health

5 gezonde voordelen van koud douchen

voordelen koud douchen

Er zijn veel manieren om jouw leven een positieve boost te geven. Een daarvan is koud douchen of het nemen van een ijsbad. Het klinkt misschien oncomfortabel, maar als je er eenmaal aan begint zul je al snel verslaafd raken aan de voordelen. Wij hebben daarom 5 gezonde voordelen van koud douchen op een rijtje gezet om jou een duwtje in de goede richting te geven.

Koud douchen een hype?

Koud douchen, of het nemen van een ijsbad, is iets wat de laatste jaren steeds vaker onderwerp van gesprek is. Dit komt onder andere door goeroe’s zoals Wim Hof aka The Iceman. Er zijn steeds meer studies die aanwijzen dat kou enorm gezond kan zijn voor het menselijke lichaam en de geest. Ook wij waren sceptisch, maar doen nu niets liever. Het is dus veel meer dan een hype.

Koud douchen is dus hot! Maar waarom is het dan zo gezond? In dit artikel hebben wij de 5 grootste voordelen, die we zelf hebben ervaren, voor je op een rijtje gezet. Naast het nemen van een koude douche is zwemmen in koud water of het nemen van een ijsbad ook enorm goed voor de gezondheid. Ben je een beginner? Dan is koud douchen wel een goede manier om kennis te maken met koud water.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wim Hof (@iceman_hof)

Op welke temperatuur heeft koud douchen effect?

Als je begint met koud douchen dan raden we je aan om eerst 1 of 2 minuten te douchen met lauw water. Doe dit van top tot teen. Na deze korte lauwe douche begint het echte werk: de koude douche. Zet de douche op een temperatuur tussen de 10 en 16 graden Celcius. Persoonlijk zet ik de douche altijd volledig koud en het warme water uit. Simpel toch?

Douche dan koud van top tot teen. Begin tot kniehoogte door de douchekop 10 tot 20 seconden tegen de binnenkant van je benen te houden. Ga dan langzaam omhoog en zet de straal tegen het bovenlichaam. Doe dit voor maximaal 3 minuten. Zorg dat je na het douchen je meteen aankleed en weer op temperatuur komt. Blijf in beweging en houd je bloedsomloop op gang.

Voordelen van koud douchen voor je gezondheid

Er is veel onzin te vinden op het internet op het gebied van koud douchen. Wat klopt wel en wat klopt niet? Hieronder delen we een aantal bewezen voordelen van het nemen van een koude douche, zwemmen in koud water of een ijsbad.

1. Verhoogde alertheid

Een koude douche in de ochtend klinkt in eerste instantie niet als de ultieme droom. Maar als je goed adem haalt en even doorzet kom je er een stuk fitter onder vandaan. Goed ademhalen helpt de lichaamstemperatuur op peil te houden en maakt het makkelijker om het langer vol te houden.

Je hartslag zal omhoog gaan en het bloed stroomt sneller door je aderen. Het resultaat? Meer energie en een heerlijke frisse start van de dag. Je hebt meteen zin om te knallen. Kom maar op met die dag!

2. Boost voor de mindset

Als je in de ochtend al iets hebt gedaan waar je geen zin in hebt, dan heb je daar de rest van de dag voordelen van. Je start de dag namelijk ongemakkelijk waardoor alle lastige klusjes daarna een stuk makkelijker worden.

Hierdoor krijgt jouw mindset een boost en heb je meteen het gevoel dat je alles aan kunt. Als je consistent koud blijft douchen is de de kunst om steeds iets langer onder de ijskoude douche te blijven staan. Hierdoor blijft het ongemak aanwezig en merk je altijd voordelen.

3. Een boost voor jouw immuunsysteem

Een van de belangrijkste, en meest besproken, voordelen van koud douchen is het immuunsysteem. Een studie uit 1993 van het Thrombosis Research Institute in Engeland wijst uit dat door je lichaam vaak bloot te stellen aan koud water, de hoeveelheid witte bloedcellen toeneemt.

Het immuunsysteem krijgt dus een korte prikkel en heeft te maken met een hoger stresslevel. De productie van witte bloedcellen, die vechten tegen ziektes, wordt hierdoor opgeschroefd. Dit geeft jouw immuunsysteem een flinke boost!

4. Goed voor de huid en het haar

Als er iets niet goed is voor de huid en het haar, dan is het wel heet water. Natuurlijke oliën in de huid en het haar gaan namelijk verloren door dat hete water. Koud water zorgt dus voor een betere en gezondere huid en haar.

Door te wassen met koud water sluit je de poriën van de huid. Hierdoor wordt de hoofdhuid beschermt tegen vuil, vet en olie. Het behoudt ook de natuurlijke oliën en talg die je hoofdhuid beschermen.

5. Door koud douchen val je zelfs af

Afvallen door koud douchen? Dat moet wel een fabeltje zijn hoor ik je denken. Echter is al door meerdere studies aangetoond dat mensen afvallen als ze voor een lange tijd meerdere momenten per dag in een koude ruimte of bad zet. Door de verbeterde bloedcirculatie gaat jouw stofwisseling omhoog.

Als je graag wilt afvallen is er dus een nieuwe optie: koud douchen. Wil je het nog wat rigoreuzer aanpakken en ben je van plan de nieuwe Ice Man te worden? Check hieronder een aantal tips over koud douchen van Wim Hof.