Tech

Dit zijn de 5 belangrijkste voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden voordelen

Elektrisch rijden maakt een enorme groei door. Volgens een telling van april dit jaar rijden in Nederland inmiddels een kwart miljoen volledig elektrische auto’s rond en ongeveer 150.000 plug-in hybrids. Auto’s met een benzine- of dieselmotor worden met ingang van 2035 verboden. Op een gegeven moment moet je dus wel overstappen, maar het mooie is dat elektrisch rijden veel voordeel biedt. We zetten voor je op een rij wat de vijf belangrijkste voordelen van elektrisch rijden zijn.

1. Financieel voordeel bij aanschaf

In de aanschaf zijn elektrische auto’s nog vaak relatief duur, maar er komen steeds meer betaalbare modellen op de markt. Daarnaast zij er zijn verschillende subsidies om de aankoopprijs te verlagen. Voor particulieren is er bijvoorbeeld vrijstelling van BPM en tot en met 2024 vrijstelling van wegenbelasting.

Daarnaast zijn er nog meer subsidiepotjes voor particulieren, maar die voor 2022 zijn allang leeg. Voor 2023 kun je wel weer subsidie aanvragen als je een elektrische auto koopt. Voor zakelijke rijders zijn er weer andere fiscale voordelen, zoals een lage bijtelling voor elektrische leaseauto’s en een lagere energiebelasting voor laadpalen.

Elektrisch rijden voordelen

2. Financieel voordeel 2: lagere maandlasten

Je terugkerende kosten zijn een stuk lager als je elektrisch rijdt. In deze tijden van hoge energieprijzen en inflatie geldt het misschien even wat minder, maar een elektrische auto opladen, is veel goedkoper dan een brandstoftank volgooien, van een vergelijkbare klasse auto. Daarnaast noemden we al dat je geen wegenbelasting betaalt.

Wat lang niet iedereen weet is dat elektrisch rijden ook veel kan schelen in de onderhoudskosten. Een elektrische auto heeft namelijk veel minder bewegende onderdelen dan een brandstofauto. Geen distributieriem, filters, bougies en geen motorolie; dus je hebt veel minder kosten aan onderhoud bij je garage of dealer.

Elektrisch rijden voordelen

3. Beter voor het milieu

De onafhankelijke stichting Milieu Centraal rekende uit dat een elektrische auto gemiddeld 40% minder CO2 uitstoot, vergeleken met een vergelijkbare klasse brandstofauto. Dat percentage groeit nog, want veel stroom waarmee elektrische rijders hun auto’s opladen is niet, of niet helemaal groen. Dat wil zeggen dat de stroom opgewekt kan zijn door kolencentrales bijvoorbeeld.

Het aandeel echt groene energie, bijvoorbeeld wind- en zonne-energie groeit echter gestaag. Zo wordt elektrisch rijden de komende jaren nóg beter voor het milieu. Het aantal elektrische rijders dat hun auto oplaadt met stroom van hun eigen zonnepanelen is bijvoorbeeld sterk groeiende.

Elektrisch rijden voordelen

4. Elektrisch rijden is rustiger rijden

Elektrisch rijden brengt meer rust, in verschillende opzichten. Ten eerste maken ze veel minder lawaai dan brandstof auto’s. Daarnaast is het zo dat alle elektrische auto’s automaten zijn, oftewel je hoeft nooit te schakelen tijdens het rijden. Met minder lawaai aan je hoofd en zonder te hoeven schakelen kun je jezelf beter focussen op het autorijden zelf.

Daar komt nog bij dat rustig, gelijkmatig rijden wordt beloond in een elektrische auto: de auto verbruikt dan merkbaar minder stroom.

5. Elektrisch rijden is veiliger

We noemden al dat je jezelf beter kunt focussen op het verkeer in een elektrische auto. Dat draagt bij aan meer veiligheid en daar komt nog bij dat elektrische auto’s vaak een grotere kreukelzone hebben. Dat vermindert de kans op letsel bij een aanrijding. Daarnaast is het zwaartepunt van een elektrische auto lager, waardoor de auto stabieler op de weg ligt.