Wie is Volodymyr Zelensky en hoe is hij president geworden
Geld & Carrière

Wie is Volodymyr Zelensky en hoe is hij president geworden?

Van acteur die een president in een comedy speelde naar real-life president van een land dat verwikkeld is in een brute oorlog: de levensloop van Volodymyr Zelensky opmerkelijk noemen is nogal een understatement. De Oekraïense president kreeg wereldwijd respect door niet het land te ontvluchten maar leiding te geven aan het verzet tegen de Russische invasie.

De afkomst van Volodymyr Zelensky

Volodymyr Zelensky is 44 jaar, voormalig komiek en acteur – en nu dus staatshoofd van Oekraïne. Hij werd geboren in de centraal in de Oekraïne gelegen stad Kryvyi Rih. Daar groeide hij op in een gezin van Russisch-Joodse afkomst. Dat de Russische president Vladimir Poetin probeert zijn invasie te rechtvaardigen door Zelensky als nazi te bestempelen is dus nogal cynisch: Zelensky’s  grootvader was de enige van vier broers die de Duitse bezetting van de Oekraïne overleefde.

Wie is Volodymyr Zelensky en hoe is hij president geworden

Carrière als komiek en acteur

Voordat hij president werd, was Zelensky een populair gezicht in de Oekraïense entertainment wereld. Hij presenteerde een comedyshow en won de Oekraïense versie van “Dancing With the Stars” in 2006. Hij sprak ook de stem in van de beer Paddington in de Oekraïense versie van de film “Paddington”. Zijn roem steeg in de Oekraïne naar grote hoogte door zijn rol in de tv-serie ‘Dienaar van het volk’. Hij speelde daarin de rol van  Vasyl Holoborodko, een leraar die door een gepassioneerde toespraak over corruptie in de Oekraïense politiek viraal gaat en daardoor zelf in de politiek beland en president wordt.

Zelensky’s als president van Oekraïne

De fictie van de tv-serie werd werkelijkheid: met als belangrijkste aanleiding zijn haat tegen de diepgewortelde corruptie in de Oekraïense politiek stelde Zelensky zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Zijn positie als outsider ten opzichte van de toenmalige politieke elite en zijn anti-corruptie campagne leverden hem meer dan 50% van de stemmen op. Hij versloeg zittend president Petro Porosjenko en werd  op 21 april 2019 tot president gekozen, zonder enige politieke ervaring.

Zelensky haalde als president al snel wereldwijd het nieuws nadat president Donald Trump hem betrok bij een onderzoek naar belastend materiaal over Hunter Biden, de zoon van Trumps politieke rivaal Joe Biden, destijds presidentskandidaat. In een telefoontje sprak Trump tegen Zelensky de beroemd geworden woorden: “Ik zou graag willen dat je ons een plezier doet.”

Wie is Volodymyr Zelensky en hoe is hij president geworden

Doelwit nummer 1

Volgens diverse media is Zelensky nu doelwit nummer 1 van de Russen. De locatie van zijn verblijf is geheim, maar waarschijnlijk bevindt hij zich in een bunker in of nabij Kiev, de hoofdstad van de Oekraïne. Eerder weigerde Zelensky te geloven dat hij persoonlijk een doelwit was van de Russen, maar een gesprek met de directeur van de CIA, William J. Burns wist hem te overtuigen.