Health

Deze 10 voedingsmiddelen bevatten veel meer suiker dan je denkt

voedingsmiddelen met veel suiker

Dat te veel suiker niet goed voor je is weet inmiddels vrijwel iedereen. Wil je jouw suikerinname verminderen, dan merk je al snel dat dit best lastig is. Er zijn namelijk best veel voedingsmiddelen die veel suiker bevatten, terwijl je dat niet van tevoren niet zou verwachten. We zochten voor je uit om welke producten het vooral gaat. Dit zijn de 10 voedingsmiddelen met meer suiker dan je denkt.

10. Ketchup

Wil je afvallen en lukt het niet? Te veel suiker kan één van de oorzaken zijn. Neem bijvoorbeeld ketchup. Het lijkt een vrij onschuldige saus, als alternatief voor de veel vettere mayonaise. Ketchup is inderdaad minder calorierijk dan mayonaise, maar ketchup bevat altijd nog ongeveer een suikerklontje per eetlepel.

9. Yoghurt en yoghurtdrankjes

Yoghurt bevat veel eiwitten en past prima in vrijwel elk dieet. Maar let op, sommige yoghurtfabrikanten voegen véél suiker toe. Kijk daarom altijd goed op de verpakking. De ene soort yoghurt kan wel drie keer zoveel suiker bevatten als de andere. Als je niet oppast eet je een kom yoghurt van zo’n 250 gram die 47 gram suiker bevat: zo’n 12 theelepels.

8. Vruchtensap

Vruchtensap bevat veel vezels, mineralen en vitamines, maar ook veel suiker. Het is dan wel vruchtensuiker, maar voor je lichaam maakt dat niet zoveel uit. Een gemiddeld pak vruchtensap bevat al snel bijna net zoveel suiker als cola. Als alternatief kun je beter vruchten eten dan het sap drinken.

10 voedingsmiddelen met meer suiker dan je denkt

7. Appelmoes

De oud-Hollandse gewoonte om bijna overal appelmoes bij te eten is al jaren op de terugtocht. Voor de dagelijkse suiker-intake is dat niet erg, want appelmoes is een suikerbom. Appels bevatten van zichzelf al veel natuurlijke suikers, maar appelmoesfabrikanten voegen er vaak nog extra suiker aan toe.

6. Soep in blik

Soep heeft meestal een zoute smaak, maar kan toch behoorlijk wat suiker bevatten. Let er op dat dit op verpakkingen vaak gecamoufleerd wordt, door geen suiker te vermelden maar een andere omschrijving, bijvoorbeeld fructose of glucose – dat geldt trouwens in het algemeen, niet alleen voor soep.

5. Groente in blik

Wat voor soep in blik geldt, geldt ook voor groente in blik. Groente in blik is op zich niet slecht en bevat vaak net zoveel vitamines als verse groente. Wil je jouw suikerintake beperken, dan kun je toch echt beter voor verse groenten gaan.

10 voedingsmiddelen met meer suiker dan je denkt 4. Sauzen uit een pak, zak of blik

Ze zijn vaak lekker en makkelijk; sauzen uit een pak, zak of blik. Ze zijn kant en klaar, of je hoeft alleen nog water toe te voegen. Kijk voor je een saus koopt even op de verpakking. Het verschil in toegevoegde suikers is erg groot. Sommige sauzen bevatten erg veel toegevoegde suiker.

3. Sportdrankjes

Het woord sport in sportdrankje geeft het een gezonde klank. Maar let op, veel sportdrankjes zijn bedoeld om snel brandstof te geven, bijvoorbeeld tijdens of na  intensief sporten. Daarom bevatten ze soms een redelijk grote hoeveelheid toegevoegde suiker. Net als frisdrank en vruchtensap kunnen ze wel een gram of zes toegevoegde suiker per 100 milliliter bevatten. Een kwart liter bevat dan al vier zo’n vier suikerklontjes.

2. Muesli

Muesli valt onder gezonde voeding; weinig vet en veel eiwitten en  vezels.  De basis van muesli is meestal haver. Niks mis mee, maar vaak voegen fabrikanten noten en honing  of suiker toe. Daardoor kan 100 gram muesli wel 6 theelepels suiker bevatten. Kies liever voor ongezoete muesli; dus kijk van tevoren op de verpakking of, en zo ja hoeveel, suiker de muesli bevat.

10 voedingsmiddelen met meer suiker dan je denkt

1. Koffiedrankjes

Koffietenten zoals Starbucks zijn razend populair. Ze bieden veel keuze, waaronder veel gezoete koffievarianten met klinkende namen zoals Pumpkin Spice Frappuccino of Salted Caramel Mocha. Schrik niet van de hoeveelheid suiker die daarin kan zitten. Een grote, gezoete koffiedrank van Starbucks of een concurrent kan wel tientallen gram suiker bevatten; soms wel 70 gram, dat is meer dan in twee blikjes cola.