Health

Deze voedingsmiddelen kan je het beste eten na een workout

eten na workout

Eten en een sportieve levensstijl gaan hand in hand. Wanneer je wat eet is bepalend voor hoe je je voelt tijdens of na het sporten. Of het nou gaat om een amateur- of wedstrijdsporter, goed en gezond eten na een workout is essentieel om trainingsdoelen te behalen.

Wat te eten na een workout?

Waarschijnlijk is de kans groot dat je over het algemeen goed nadenkt over je pre-workout maaltijd, maar geef je je post-workout maaltijd ook dezelfde aandacht? Als dat niet zo is, zal ik in dat geval doorlezen. Het is namelijk zo dat het consumeren van de juiste voedingsmiddelen na het sporten net zo belangrijk is als wat je ervoor eet.

Lichaamsbeweging kost je lichaam veel energie. Het is moeilijk voor het lichaam om snel en effectief te herstellen als je energieniveau niet binnen 15 tot 30 minuten na het eindigen van een training wordt aangevuld. Dan hebben we het niet over een hele maaltijd. Een kleine snack eten na een workout kan genoeg zijn om het energieniveau te herstellen.

eten na een workout eten na een training

Eiwitten uit zuivel

De eiwitten die zitten in zuivel hebben bewezen dat ze goed helpen bij het herstel van de spieren na het sporten. Volgens een studie kan het eten van slechts 9 gram melkeiwit direct na het sporten voldoende zijn om de ‘eiwitsynthese’ te stimuleren. Dit zijn een paar voorbeelden van zuivelproducten waar veel eiwitten in zitten:

 • Griekse yoghurt
 • Ricotta kaas
 • (magere) Kwark
 • Eieren

Omega-3 vetzuren

Je hebt vast al vaker gehoord van Omega-3 vetzuren. Vette vis, waaronder zalm, is hier zeer rijk aan. Dat geldt ook veel andere vissoorten als tonijn, haring, makreel en forel. Het is overigens niet zo dat er alleen in dierlijke producten omega-3 vetzuren te vinden zijn. Ook walnoten, lijnzaad en lijnzaadolie bevatten een hoog gehalte van deze stof.

voedingsmiddelen-eten-na-een-workout

Gezonde koolhydraten

Het eten van koolhydraatrijk voedsel is misschien wel de beste manier om je lichaam voldoende energie te geven om snel te herstellen direct na een workout. Het consumeren van koolhydraten als onderdeel van een snack na de training helpt ook om de opslag van glycogeen te bevorderen. Maar wat is deze stof precies?

Stel je voor – je hebt net gesport en hebt al langere tijd niet gegeten. Dan zet je lichaam de glycogeen om naar glucose. Die glucose wordt vervolgens weer gebruikt als nieuwe brandstof voor je lichaam. Het probleem is dat je spieren de grootste energievoorraad glycogeen bevatten, waardoor je automatisch spiermassa verliest als je niet goed of helemaal niet eet na een training.

Goede voorbeelden van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan gezonde koolhydraten zijn:

 • Zoete aardappelen
 • Granen
 • Fruit
 • Chocolademelk (niet te veel)
 • Pasta
 • Witte rijst
 • Havermout
 • Aardappelen
 • Granen en Brood

voedingsmiddelen-eten-na-een-workout

Water voor blijvende hydratatie

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Water drinken voor, tijdens en na een training blijft essentieel. Gehydrateerd blijven zorgt ervoor dat het lichaam het meeste voordeel haalt uit lichaamsbeweging. Niet alleen bevordert genoeg water je prestaties. Het versnelt ook het herstel van je lichaam en geest. Hoeveel water je nodig hebt verschilt per persoon.

Goed eten na een training voor de beste sportprestaties

Bewust en gezond eten na een workout is minstens zo belangrijk als de training zelf. Een uitgebalanceerd dieet in combinatie met de juiste hoeveelheid training zorgt ervoor dat je al je trainingsdoelen kan behalen. Wij zijn hier om je daar een handje bij te helpen. Ben je op zoek naar meer tips op het gebied van gezondheid? Check ook eens één van onze andere artikelen: