Geld & Carrière

Vergoeding claimen bij vlucht vertraging: dit zijn je rechten als passagier

vlucht vertraagd vergoeding claimen

Misschien heb je het ooit wel meegemaakt dat je vlucht vertraagd is. Dit kan behoorlijk vervelend zijn en je plannen flink in de war schoppen. Maar wist je dat je als passagier sommige rechten hebt en in bepaalde gevallen zelfs geld terug kunt krijgen? Wij zochten voor je uit in welke situatie je welke rechten hebt bij vertraging van je vlucht.

Vergoeding claimen bij vertraging, annulering of overboeking vlucht

Als je meer dan twee uur vertraging hebt, heb je het recht op bepaalde verzorging. Dit betekent dat de luchtvaartmaatschappij je eten en drinken moet aanbieden. Dit is wel in redelijke hoeveelheden. Je kan dit dus niet als excuus gebruiken om de hele plaatselijke bar op het vliegveld gratis leeg te drinken als voorbereiding op jouw wintersport.

Daarnaast heb je recht op 2 e-mails, 2 faxen of 2 telefoongesprekken op kosten van de luchtvaartmaatschappij. Dit is natuurlijk wel een redelijk verouderde regel, aangezien jij binnen enkele seconde al mensen op werk of je familie op de hoogte kan stellen van enige vertraging. Als de vertraging zo lang duurt dat u een overnachting nodig heeft, dan moet de maatschappij je een hotelovernachting en transfer naar de accommodatie aanbieden.

wachten op luchthaven vertraging vliegtuig

Geld terugvragen bij vlucht vertraging

Als je vertraging meer dan 5 uur is, mag je volledig afzien van je vlucht en de volledige ticketkosten terugvragen bij de luchtvaartmaatschappij. Als de vlucht geannuleerd wordt, of je wordt geweigerd door bijvoorbeeld overboeking van het vliegtuig, heb je ook het recht op een andere vlucht of een terugbetaling van je ticket.

Als je kiest voor de optie om de andere vlucht te pakken, mag je naar je oorspronkelijke bestemming zodra er plaats is. Als de beste optie is om naar een andere luchthaven te vliegen, is de luchtvaartmaatschappij ook verplicht om je vervoer naar de oorspronkelijke luchthaven te vergoeden.

vertraging vliegtuig verzekering

Vergoeding claimen bij vluchtvertraging

Als je meer dan 3 uur te laat aankomt op je bestemming, heb je in de meeste gevallen recht op een schadevergoeding. Deze vergoeding is maximaal € 600 euro en is afhankelijk van de afstand van de vlucht. Tot 1.500 kilometer heb je recht op een vergoeding van € 250. Vanaf 1.500 tot 3.500 kilometer heb je recht op € 400. Na 3.500 kilometer heb je bij 3 uur vertraging recht op € 300 en na 4 uur vertraging recht op € 600.