Style

Vlinderdas strikken doe je eenvoudig met deze guide

Vlinderdas strikken makkelijk guide

De vlinderdas bestaat al veel langer dan de stropdas. Ergens in de geschiedenis is er iets mis gegaan voor de vlinderdas, want de stropdas is al jaren standaard als je netjes of formeel voor de dag wilt komen. Hoogste tijd voor een herwaardering, want een vlinderdas is authentiek, stijlvol, chique en geeft een net iets meer eigenzinnige uitstraling dan een stropdas. Vlinderdas strikken moeilijk? In dit artikel leggen we uit hoe je makkelijk in een handomdraai de perfecte vlinderdas strikt.

We noemen de vlinderdas ook wel vlinderstrik of bow tie. Als je de perfecte vlinderdas hebt gevonden wil je deze natuurlijk ook perfect strikken. Hoe doe je dat? En waar moet je op letten als je een vlinderdas gaat kopen?

Vlinderdas strikken

Hoe strik je de perfecte vlinderdas?

Er bestaan voorgestrikte vlinderdassen maar de enige echte vlinderdas is de zelfstrikker. De naam zegt het al, die strik je zelf. Een vlinderdas strikken is niet heel erg lastig, maar zoals voor zoveel dingen geldt: oefening baart kunst. Oefen een paar keer en maak je niet druk als het niet meteen lukt. Gemiddeld hebben mannen een keer of tien geoefend voordat ze de slag te pakken hebben.

Strik de das voor een spiegel, zeker in het begin, zodat je goed ziet wat je doet. Doe ook altijd even de kraag van je overhemd omhoog, voor nog beter zicht.

Volg deze stappen voor de perfect gestrikte vlinderdas:

 1. Doe de das om je nek. Zorg dat aan één kant het uiteinde langer is dan het andere: een centimeter of vier is meestal prima. Het maakt niet uit aan welke kant je kiest voor het lange uiteinde, wat voor jou het prettigst is.
 2. Sla het lange uiteinde over het korte uiteinde heen, dicht bij je hals, maar niet strak.
 3. Pak het korte deel en vouw het horizontaal over het midden.
 4. Vouw het lange uiteinde (dat waarschijnlijk over je schouder lag) zo recht mogelijk naar beneden, naar de vouw die je in de vorige met het korte stuk hebt gemaakt.
 5. Pak het lange gedeelte, vouw het en knijp het samen.
 6. Doe je vinger door de lus, bovenaan de vlinderdas. Schuif het nu lange deel – dat je in de vorige stap gevouwen hebt – door de lus achter het horizontale stuk. Leidt het door de lus heen en zorg dat je de stof niet draait.
 7. Schuif de stof er half door, zonder te ver door te trekken – je wilt dat hij aan beide kanten gelijk zit. Dit vormt de achterste helft van de vlinder. Elke kant moet een gevouwen deel hebben en een punt (recht of ruitvormig, afhankelijk van de vlinderdas).
 8. Ben je tevreden, trek de das dan strak aan de beide uiteinden.

Vlinderdas strikken doe je zo

Waar op letten als je een vlinderdas gaat kopen?

Voorop staat dat een vlinderdas bij jouw stijl en smaak past, maar laten we etiquette en algemene stijltips niet uit het oog verliezen:

Kleur en motief

Een vlinderdas heeft een veel kleiner oppervlak dan een stropdas. Daardoor hebben kleur en motief een tikje minder effect, maar genoeg om op te vallen. Wil je een vlinderdas als eyecatcher, of juist een ingetogen uitstraling? Het is allemaal mogelijk, vlinderdassen zijn verkrijgbaar in een bijna oneindig aantal kleuren en motieven. Vergeet niet om bij kleuren en motieven rekening te houden met een mogelijke dresscode van de gelegenheid waar je jouw vlinderdas wil dragen.

Vlinderdas strikken

Materiaal

Vlinderdassen zijn er in verschillende materialen, zoals polyester, katoen, zijde en wol. Polyester is voordeliger, en makkelijk schoon te maken. Met zijde heb je een meer luxe uitstraling maar het is doorgaans wat duurder. Katoen zit daar tussenin. Wol zie je niet zo vaak en is dus een aanrader als je gaat voor zo uniek mogelijke vlinderdas.

Met deze extra tips slaag je nog beter:

 • Hou je je graag streng aan de etiquette? Draag dan niet zomaar een effen witte of zwarte vlinderdas. Dit mag alleen bij white tie en black tie gelegenheden. Check ook of je er een geschikte herenjas bij kan dragen.
 • Let ook op de boord van je overhemd. Een vlinderdas past niet bij elke type boord. Button-down kragen of wijde kragen zijn minder geschikt voor een vlinderdas. Bij een button-down kraag is het strikken simpelweg te lastig en bij een wijde kraag staat een vlinderdas minder mooi: een vlinderdas komt het mooiste uit op een overhemd met een smalle kraag.
 • Vlinderdassen zijn er in verschillende maten, Meet voor je een vlinderdas gaat aanschaffen even de omtrek van je nek, zodat je weet welke maat je moet kiezen.
 • Aanvullend op je perfecte outfit met vlinderdas kun je onze kleding en stijltips checken zodat je altijd goed voor de dag komt.

Vlinderdas strikken