Health

Wil je weten: deze vitamines kom je tekort bij haaruitval

vitamines-tekort-haaruitval
(Foto: Deposit Photos)

Veel mannen maken zich druk om hun haren te verliezen, of zijn inmiddels al begonnen met het verliezen van haar. Haaruitval kan verschillende redenen hebben: soms is het simpelweg erfelijk, maar is het ook het gebrek aan de juiste voeding

Het binnenkrijgen van de juiste vitamines kan ervoor zorgen dat het proces van haaruitval geremd wordt of zelfs geheel wordt voorkomen. Sommige vitamines zijn namelijk erg belangrijk om je haar gezond te houden. Hier zijn een paar handige dingen om te weten over welke vitamines vaak ontbreken als je last hebt van haaruitval.

Vitamine A en B voor sterke haarwortels

Vitamine A speelt een cruciale rol in het onderhouden van gezond haar. Het stimuleert de aanmaak van haarcellen, waardoor het haar sterker wordt en minder snel breekt.

Een tekort aan deze vitaminen kan resulteren in een droge, jeukende hoofdhuid en breekbaar haar. Om voldoende vitamine A binnen te krijgen, is het belangrijk om voedsel zoals vis, zuivelproducten, wortels, zoete aardappelen, spinazie en eieren in je dieet op te nemen.

vitamines-tekort-haaruitval
(Foto: Freepik)

B-vitamines, zoals Biotine (B7) en Niacine (B3), zijn eveneens essentieel voor gezond haar. Biotine versterkt de haarstructuur en voorkomt haarverlies, terwijl Niacine de doorbloeding van de hoofdhuid verbetert, wat de haargroei stimuleert.

Een tekort aan deze vitamines kan leiden tot broos haar en haaruitval. Zorg ervoor dat je voldoende vitamine B binnenkrijgt door eieren, noten, avocado’s en volkorenproducten aan je dieet toe te voegen.

Vitamine D en E tegen haaruitval

Vitamine D is niet alleen noodzakelijk voor sterke botten, maar het ondersteunt ook de haargroei. Het activeert de haarfollikels en bevordert de productie van nieuwe haarcellen.

Een tekort aan vitamine D kan leiden tot dunner wordend haar en haaruitval. Om genoeg vitamine D binnen te krijgen, is het aanbevolen om regelmatig wat tijd in de zon door te brengen en voedingsmiddelen zoals vette vis, eieren en verrijkte zuivelproducten te nuttigen.

vitamines-tekort-haaruitval
(Foto: Freepik)

Vitamine E is bekend om zijn antioxidante eigenschappen, die de haarfollikels beschermen tegen schade door vrije radicalen. Het bevordert tevens een gezonde doorbloeding van de hoofdhuid, wat de haargroei stimuleert en haaruitval vermindert.

Om voldoende vitamine E binnen te krijgen, kun je voedingsmiddelen zoals noten, zaden, spinazie en broccoli aan je dieet toevoegen.